Onderzoek vaccin tegen ziekte van Alzheimer (CAD106)

Onderzoek vaccin tegen alzheimer

De doelgroep voor dit onderzoek, een fase III onderzoek, zijn mannen en vrouwen vanaf 60 tot 75 jaar zonder een diagnose, eventueel met subjectieve geheugenklachten.

Dit onderzoek is bedoeld om erachter te komen of onderzoeksmiddel CAD106, veilig is en wat het effect is op het optreden van de eerste klinische symptomen van de ziekte van Alzheimer bij mensen met een verhoogd risico hierop.

CAD106 werkt als een vaccin (een injectie die iemand tegen een ziekte beschermt) en veroorzaakt in uw lichaam een biologische reactie.

Het onderzoek zal plaatsvinden in het Brain Research Center te Amsterdam. Enkele onderdelen van het onderzoek (PET, MRI) zullen plaatsvinden in het VUmc te Amsterdam.

Wat houdt het onderzoek in?

Dit onderzoek is onderverdeeld in twee delen.

  • Deel 1 onderzoekt wat de invloed is voor u om te weten of u een verhoogde kans heeft op het krijgen van de ziekte van Alzheimer (wat aan de hand van genetische informatie wordt vastgesteld) ook wordt bepaald of u deel kunt nemen aan deel 2 van het onderzoek.
    Deel 1 is ‘niet-interventioneel’, dat wil zeggen dat er geen onderzoeksbehandeling wordt aangeboden. Dit deel zal maximaal 1 jaar duren en begint met een eerste bezoek aan het onderzoekscentrum, waarna gedurende een periode van 12 maanden vier telefonische vervolgafspraken plaatsvinden om het welbevinden te bespreken.
  • Deel 2 van het onderzoek is alleen voor die mensen die op basis van genetische informatie een verhoogde kans hebben op het krijgen van de ziekte van Alzheimer. In dit deel van het onderzoek zullen deelnemers een dosis van CAD106, in de vorm van een injectie een maal per kwartaal toegediend krijgen.

Afhankelijk van wanneer u aan het onderzoek begint, zal het onderzoek in totaal 5-8 jaar duren

Aanmelden

Als u zich (vrijblijvend) wilt aanmelden, kan dit via het aanmeldformulier. De onderzoekers nemen dan contact met u op en geven u dan uitgebreide informatie over het onderzoek. Op basis van deze informatie kunt u beslissen of u zich wilt aanmelden voor het onderzoek.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door