Onderzoeksnieuws: Alzheimereiwit in de war

Bij de ziekte van Alzheimer spelen twee eiwitten een belangrijke rol. Het eiwit amyloid dat buiten de hersencellen voor schade zorgt en het eiwit Tau dat de hersencellen van binnenuit beschadigd. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, hebben onder andere met een subsidie van Alzheimer Nederland een belangrijke ontdekking gedaan over het ontstaan van Tau en andere schadelijke eiwitten. 

Het eiwit Tau is in normale situaties geen alzheimereiwit. Het is juist heel belangrijk en betrokken bij het vervoer van voedingsstoffen door de cel. Wat er precies verkeerd gaat met dit eiwit is nog onbekend. De Utrechtse onderzoekers hebben nieuw licht op dit mysterie laten schijnen. Eiwitten die betrokken zijn bij de opbouw van eiwitten spelen hierbij een rol.
 

Origami van eiwitten

Tania Morán Luengo en Stefan Rüdiger deden onderzoek naar zogenaamde ‘Chaperonne eiwitten’. Dit zijn eiwitten die andere eiwitten begeleiden en er zo voor zorgen dat eiwitten op een juiste manier worden opgevouwen. Eiwitten worden namelijk geboren als een lange rij bouwsteentjes (aminozuren). Na vouwing ontstaat een eiwit dat een taak kan uitvoeren, bijvoorbeeld voedingsstoffen vervoeren. De wetenschappers zagen nu dat één van deze begeleidende eiwitten (Hsp70), de vouwing van eiwitten niet bevordert, maar tegenwerkt. En dat is juist goed. Het jonge eiwit wordt anders als een propje onbruikbaar papier verkreukeld. Door dit eiwit krijgt het de tijd om via een ander eiwit (Hsp90) mooi te worden gevouwen.
 

Alzheimerproces beter begrijpen

Bij de ziekte van Alzheimer spelen deze begeleidende eiwitten ook een rol. Hier worden mooie Tau-eiwitten verkreukelt tot onbruikbare propjes. Hierdoor krijgt de cel geen voedingsstoffen meer en sterft uiteindelijk. Ook bij dit proces spelen ‘chaparonne eiwitten’ een rol. Door dit proces van goed vouwen en verkreukelen beter te begrijpen hopen de onderzoekers het alzheimerproces beter te begrijpen. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke toptijdschrift “Molecular Cell”.
 

Subsidie Alzheimer Nederland

Deze studie werd door Alzheimer Nederland met een subsidie van 100.000 euro ondersteund:

Chaperonnes en de aggregatie van Tau
Dr. Stefan Rüdiger Utrecht University, Bijvoet Center for Biomolecular Research, Cellular Protein Chemistry
Looptijd: 2014 – 2016
Bijdrage: € 100.000

 

Meer weten?

 

Foto: Universiteit Utrecht

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door