Ontmoeting 100 tweelingen voor alzheimeronderzoek

In het Alzheimer Centrum in Amsterdam kwamen zo’n vijftig eeneiige tweelingparen bij elkaar voor een deelnemersdag van het Twin 60++ onderzoek. Een onderzoek naar de oorzaken van de ziekte van Alzheimer, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van 100.000 euro van Alzheimer Nederland.

Tijdens de dag werden de eeneiige tweelingen, allemaal van boven de 60 jaar, bijgepraat over het onderzoek waar ze aan meedoen. Een onderzoek naar de oorzaken van alzheimer, dat antwoord geeft op de vraag: Wat is naast erfelijke aanleg, de rol van de keuzes die we maken? Het gaat dan om keuzes zoals roken, bewegen en wat we doen tijdens werken, wonen en ontspanning.
 

Voorkomen van dementie

Onderzoeker Anouk den Braber wil met het onderzoek meer kennis opdoen over het voorkomen van dementie. De eerste resultaten zijn positief. De ziekte blijkt in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, veel minder veroorzaakt te worden door onze genen. Den Braber: "Ik zie inmiddels een duidelijke relatie tussen veranderingen in de hersenen en omgevingsfactoren. Ons tweelingonderzoek laat zien dat die verandering voor 54% door identieke genen kan worden verklaard. De rest door omgevingsinvloeden, en dat is bijzonder. Omgevingsfactoren en leefstijl spelen mogelijk een grote rol bij het ontstaan van de ziekte. Ik wil ontrafelen welke factoren dit precies zijn."
 

Onderzoek op radio en tv!

  • Lees meer over het onderzoek op eenvandaag.nl, daar vindt u ook een interview met de onderzoekers dat werd uitgezonden op Radio 1.
  • Ook op televisie besteedde EenVandaag aandacht aan het onderzoek. 
     

Meer informatie

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door