Prestigieuze prijs voor bloeddrukonderzoeker Alzheimer Centrum

Dr. Edo Richard, neuroloog in het Radboudumc en onderzoeker bij het Alzheimer Centrum Radboudumc, heeft de prestigieuze Vidi-subsidie van 800.000 euro van ZonMW gekregen, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Hiermee kan hij onderzoeken wat de beste bloeddruk is om de kans op dementie zo klein mogelijk te maken.
 

Verhoogd risico op dementie

Hoge bloeddruk op middelbare leeftijd geeft een verhoogd risico op dementie op latere leeftijd. Het is onbekend hoe dit precies komt en waarschijnlijk is de optimale bloeddruk voor iedereen verschillend. Op oudere leeftijd geeft juist ook een lage bloeddruk een verhoogd risico op dementie.

Dr. Richard gaat met de beurs uitzoeken wat voor ieder persoon de beste bloeddruk is om de kans op dementie zo klein mogelijk te maken. Zo beschermen sommige medicijnen tegen een hoge bloeddruk mogelijk beter tegen het krijgen van dementie dan andere. Met persoonsgerichtere behandeling van hypertensie, kan mogelijk dementie worden voorkomen.
 

Gegevens van tienduizenden mensen

De wetenschapper gaat hiervoor gegevens onderzoeken van tienduizenden mensen uit heel Europa, die decennia lang gevolgd zijn en over wie gegevens over bloeddruk en dementie bekend zijn. Daarnaast gaat hij de hersenen onderzoeken van meer dan 1000 overleden mensen, om te onderzoeken welke mechanismen de relatie tussen hoge bloeddruk en dementie verklaren. 
 

Nieuwe behandelingen

De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen om nieuwe strategieën te ontwikkelen om dementie te voorkomen. Dit sluit goed aan op het verdere werk van Richard en collega’s, waarbij ze in Europees verband werken aan de ontwikkeling van behandeling via internet of de smartphone om het risico op dementie te verkleinen.
 

Subsidie van Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland steunde het werk van Dr. Edo Richard eerder met een subsidie van € 15.117 voor het onderzoek Hersenonderzoek naar effect bescherming bloedvaten. Marco Blom, interim directeur van Alzheimer Nederland is blij met de prijs voor Richard: “Het werk van dr. Edo Richard is van groot belang voor ons begrip van de rol van bloeddruk op ons risico op dementie. We zijn dan ook verheugd met deze toekenning van ZonMw.”
 

Meer informatie

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door