Prof. dr. Philip Scheltens wint prijs voor alzheimeronderzoek

Vandaag, op 30 januari, neemt neuroloog prof. dr. Philip Scheltens in Parijs de jaarlijkse grote prijs voor topresearch van de Franse associatie voor Alzheimeronderzoek in ontvangst. Deze prijs bestaat uit 100.000,- euro die de bekroonde wetenschapper zal besteden aan een bijzondere studie: gezonde eeneiige tweelingen gaan onder de PET-scanner, in een zoektocht naar het alzheimereiwit tau.

Het tau-eiwit

Eiwitten die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer zijn het amyloïd- en tau-eiwit. Om beter inzicht te krijgen in het ontstaan van de ziekte willen VUmc-onderzoekers meten hoe deze twee eiwitten zich in de hersenen opstapelen. Voor het eiwit amyloïd is dat al door VUmc gedaan met behulp van een PET-scanner, waarmee het eiwit zichtbaar kan worden gemaakt in de hersenen. Sinds kort is het mogelijk om dat ook voor het eiwit tau te doen

Tweelingen onderzoek

Het geld van de prijs wordt ingezet voor hersenscan onderzoek naar alzheimer bij gezonde eeneiige tweelingen. Tijdens het onderzoek wordt gekeken of het schadelijke alzheimereiwit 'Tau' voorkomt in de hersenen van deze tweelingen. Dit is interessant want het erfelijk materiaal van eeneiige tweelingen is exact gelijk. Verschillen binnen een tweelingpaar kunnen daarom alleen ontstaan door niet-erfelijke invloeden, zoals bijvoorbeeld leefstijl. De tweelingparen zijn afkomstig uit het bestand van het Nederlandse Tweelingen Register.

Alzheimer Nederland kende al eerder financiering toe aan tweelingenonderzoek, voor bloedonderzoek, onderzoek van de bloedvaten en onderzoek van hersenvocht. De resultaten van de gecombineerde onderzoeken kunnen uiteindelijk gebruikt worden voor het opzetten van preventiestudies en mogelijk geeft het ook aanknopingspunten voor de ontwikkeling van medicijnen.

Nederland aan de top dementieonderzoek

Marco Blom, adjunct-directeur Alzheimer Nederland feliciteert Scheltens met zijn welverdiende prijs: “Dit is een stimulans voor hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Met wetenschappers als Philip Scheltens staat Nederland aan de top van hersenonderzoek, daar zijn wij trots op. Zo komen we steeds een stapje dichter bij de oplossingen voor deze ziekte die inmiddels de hele maatschappij raakt.”

Alzheimer Nederland richt zich op onderzoek naar de oorzaken van dementie, voorkomen en genezen van dementie, diagnostiek en kwaliteit van leven en heeft sinds 2001 samen met onderzoekers vier Alzheimercentra opgericht in Nederland. In deze centra komen onderzoek, behandeling en begeleiding samen, waarbij elk centrum zijn eigen specialisme heeft. Prof. dr. Philip Scheltens is directeur van het VUmc Alzheimer Centrum.

Philip Scheltens_foto door Mark van den  Brink.jpgProf. dr. Philip Scheltens (foto: Mark van den Brink)

Mee doen aan onderzoek?

Onderzoek naar dementie kan niet zonder de inzet van mensen met dementie, mantelzorgers of (gezonde) vrijwilligers. Wilt u ook op deze bijzondere wijze meehelpen aan de strijd tegen dementie? Kijk dan op ons overzicht Doe mee aan onderzoek

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door