Johnny de Mol en chef-kok Ron Blaauw brengen dementie onder de aandacht in nieuw programma Restaurant Misverstand

Johnny de Mol en chef-kok Ron Blaauw brengen dementie onder de aandacht in nieuw programma Restaurant Misverstand
Fotografie: Nick van Ormondt

In Restaurant Misverstand volgen we 9 mensen met dementie die als restaurantmedewerker onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw aan het werk gaan. Geen van allen heeft ervaring in de horeca, maar iedereen is gedreven om aan de slag te gaan en te laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. Het doel is om begrip voor -en kennis over- dementie te vergroten. Johnny de Mol laat als gezicht van het programma op een waardige, ontroerende en soms humoristische manier zien welke maatschappelijke vraagstukken en oplossingen samenhangen met dementie. We zien waar de medewerkers tegenaan lopen, maar ook de lol die ze hebben tijdens het runnen van het restaurant. Het programma zal later dit jaar te zien zijn bij SBS6.
 

Programma laat zien hoe mensen met dementie mee kunnen blijven doen

Johnny de Mol en Ron Blaauw hebben van heel dichtbij gezien wat de ziekte dementie met mensen doet. Johnny’s oma en de vader van Ron Blaauw leden aan dementie. De ziekte komt ook op jonge leeftijd voor, bij mensen die midden in het leven staan en actief zijn. Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig afnemen. Als gevolg hiervan kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of niet meer uitvoeren. Met het programma Restaurant Misverstand laten Alzheimer Nederland en SBS6 zien hoe mensen met dementie mee kunnen blijven doen in de samenleving. De medewerkers leggen graag de focus op wat zij nog wél kunnen.
 

Naar het idee van The restaurant that makes mistakes

Het programma The restaurant that makes mistakes werd in 2019 voor het eerst uitgezonden in Groot-Brittannië. De Nederlandse versie, Restaurant Misverstand - Waar niemand wordt afgeserveerd, wordt geproduceerd door Concept Street.
 

Voor een toekomst zonder dementie en betere kwaliteit van leven 

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en zet zich in voor een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren. “Mensen met dementie geven zelf aan dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving. Daar kunnen wij met elkaar voor zorgen. De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt en hoe om te gaan met deze ziekte.”
 

De Vriendenloterij maakt programma mede mogelijk

De VriendenLoterij maakt het programma mede mogelijk. De Loterij steunt Alzheimer Nederland al jarenlang in haar missie dementie te voorkomen, te genezen en de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren. Restaurant La Lotteria dat is gevestigd in het pand van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) opent kosteloos haar deuren voor de opnames van het programma. Het programma sluit mooi aan bij de maatschappelijke functie die het restaurant wil vervullen in de buurt.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door