Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Er zijn verschillende gezonde diëten onderzocht. Het mediterrane dieet, de adviezen van de Nederlandse gezondheidsraad en een dieet samengesteld door de internationale gezondheidsorganisatie WHO. De onderzoekers zagen tussen de diëten geen verschil. Ze lijken dan ook sterk op elkaar. Met onder andere veel aandacht voor voldoende groente en fruit, volkoren producten en weinig verzadigde vetten.  

Genetische aanleg voor alzheimer

In onderzoek wordt vaak gekeken of mensen een bekend risicogen hebben. Dit gen ‘ApoE4’, veroorzaakt de ziekte van Alzheimer niet, maar verhoogt wel het risico op alzheimer op latere leeftijd. Er zijn echter ook vele mensen met het gen die oud worden zonder alzheimer. Interessant is dat het effect van voeding voor mensen met het risicogen groter was. Mogelijk kan gezonde voeding dus een deel van het extra genetisch risico wegnemen. Helemaal zeker is dat overigens niet, omdat het onderzoek niet keek naar dementie, maar slechts naar geheugen en andere mentale taken.

Zelf gezonder eten?

Alzheimer Nederland geeft iedere maand gezonde tips aan de volgers van de training ‘Houd je brein gezond’. Een van de tips is hierbij extra relevant. Vaak weet je namelijk helemaal niet precies wat gezond is en wat niet. Door je eetgedrag een paar weken bij te houden in een eetdagboek krijg je hier inzicht in. Als je een app gebruikt zie je ook precies welke gezondere alternatieven er zijn en of je voldoende vitamines binnen krijgt. Zo kan iedereen gezondere keuzes maken!