RTL Nieuws: pijnstiller tegen Alzheimer

RTL Nieuws schreef vandaag over een pijnstiller met mefenaminezuur tegen alzheimer. De pijnstiller zou bij muizen geheugenproblemen terugdraaien. Veel mensen melden als reactie op dit bericht dat ze de pijnstiller willen bestellen en gebruiken. Op dit moment zijn er nog geen middelen die de ziekte van Alzheimer kunnen vertragen of stoppen en het is begrijpelijk dat er enthousiast wordt gereageerd. Maar: is het voor patiënten verstandig de pijnstiller te gebruiken?


Reactie van Alzheimer Nederland
Het is altijd onverstandig om zonder overleg met een arts aan medicatie te beginnen. Voor mensen met Alzheimer geldt dit nog extra. Ze zijn vaak extra gevoelig voor de bijwerkingen van medicijnen. De onderzoekers benadrukken daarom ook dat het middel nog niet op mensen met Alzheimer is getest en dat het middel ook ernstige bijwerkingen kan geven.

Bovendien mist het artikel van RTL belangrijke informatie. Zo zijn de afgelopen jaren diverse vergelijkbare pijnstillers getest op mensen. Ook deze hadden goede resultaten bij muizen. Bij mensen met Alzheimer bleken de middelen helaas niet effectief.

Verschil muis en mens
Muizen krijgen de ziekte van Alzheimer niet. Ze moeten genetisch veranderd worden om de ziekte te krijgen. Deze muizen lijden dan aan een vorm van Alzheimer op jonge leeftijd. Deze aandoening heeft echter maar een paar overeenkomsten met de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd. En de meeste mensen met alzheimer, lijden juist aan die vorm. Onderzoekers zijn daarom zeer voorzichtig met het interpreteren van resultaten van muisonderzoek. De kans dat het werkt is namelijk klein, de kans dat het schade berokkent is een stuk groter.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door