Ruim €56.000 bij elkaar gefietst voor onderzoek tijdens 2bike4alzheimer

56.000 euro voor onderzoek met 2bike4alzheimer

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 fietsten in en rond Amersfoort 13 teams mee met de 6de editie van 2bike4alzheimer. Er is maar liefst € 56.667,92 bij elkaar gefietst voor onderzoek naar de verspreiding van schadelijke eiwitten door de ziekte van Alzheimer. Voor het eerst deden dit jaar mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie mee, deels op duofietsen. De oudste deelnemer was 96 jaar.

Enthousiaste deelnemers

Alle deelnemers verzamelden zich zaterdagochtend bij het Eemklooster in Amersfoort voor een feestelijke en zonnige start. Het enthousiasme en de motivatie bleken groot. Vrijwel alle deelnemers hebben namelijk iemand in hun directe omgeving met dementie voor wie zij fietsten. Deelnemer Emma: “Ik fiets mee, omdat alzheimer bij ons in de familie zit.”

Extra bijzonder waren de 20 deelnemers die zelf alzheimer of een andere vorm van dementie hebben. De meesten van hen deden mee op initiatief van zorgorganisatie Vecht en IJssel. Samen met begeleiders reden zij op duofietsen een aangepaste route van 12 kilometer. Na afloop werd zelfs een dansje gedaan!

Voorkomen en genezen van alzheimer

Voorafgaande aan de start overhandigde Patricia Kerckhoff van Alzheimer Nederland de cheque van ruim € 56.000 aan Jan van Weering voor zijn onderzoek naar de verspreiding van schadelijke eiwitten door de ziekte van Alzheimer. “Alzheimer begint mild, maar wordt steeds erger. Dat komt door foute eiwitten, die zich verspreiden in de hersenen. Ik ga onderzoeken hoe we dat proces kunnen stoppen en daar ga ik mijn stinkende best voor doen”, aldus Van Weering.

start-duofiets.jpgFotografie Sonja Broos: Mensen met dementie en hun begeleiders op duofietsen

Vergeet mij niet

Fleur Imming, wethouder van de gemeente Amersfoort, gaf het startschot voor deze unieke fietstocht, georganiseerd door Alzheimer Nederland. 24 uur lang reden de 13 teams van 4 tot 7 personen een tocht van 400 kilometer in en rond Amersfoort. Per tandem of op een gewone fiets werden 5 etappes van 80 kilometer in estafettevorm afgelegd. De routes van de 5 etappes vormden samen een vergeet-mij-nietje, het symbool voor een toekomst zonder dementie. Alle teams startten en finishten bij het Eemklooster in Amersfoort. De afgelopen 5 jaar deden maar liefst 900 deelnemers mee, die ruim € 370.000,- bij elkaar fietsten voor onderzoek naar oplossingen voor dementie.

2bike4alzheimer-start.jpgFotografie Sonja Broos: Start 2bike4alzheimer

Doneren kan nog steeds

Bij de start van 2bike4alzheimer was er € 56.667,92 ingezameld maar de teller tikt nog door! Wilt u alsnog een van de deelnemende teams steunen van 2bike4alzheimer? Dat kan via www.2bike4alzheimer.nl/teams.

2018

Mensen die nu al enthousiast zijn geworden om in 2018 een sportieve prestatie neer te zetten voor een toekomst zonder dementie, kunnen zich alvast melden via www.2bike4alzheimer.nl 

Of organiseer een andere actie

Wilt u ook in actie komen voor dementie? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door