Samen sneller een medicijn vinden: doe mee aan onderzoek

Vorig jaar schreef de wereldberoemde onderzoeker professor Jeffrey Cummings een brandbrief. Hierin uitte hij zijn vrees dat het niet gaat lukken om in uiterlijk 2025 een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer te vinden. Dit is echter wél het doel dat gesteld wordt door wereldleiders en onderzoekers. Een belangrijke reden waarom we het niet gaan halen? Een tekort aan deelnemers aan onderzoek.

Met meer deelnemers kan onderzoek naar dementie met jaren worden verkort. Als antwoord op dit probleem ontwikkelden het VUmc in samenwerking met Alzheimer Nederland en de Hersenstichting de website hersenonderzoek.nl. Via deze website kan iedereen zich vrijblijvend aanmelden voor onderzoek. De site is nu al een enorm succes. In de twee weken na de lancering op Wereld Alzheimer Dag (21 september 2017) hebben zich al zo’n 4.000 mensen aangemeld!

Waarom zijn deelnemers zo belangrijk?

U realiseert het zich misschien niet, maar het nieuwe medicijn tegen alzheimer kennen we nu al! Er zijn echter meer dan 20 kandidaten. En het onderzoek om te kijken welke medicijnen ook echt werken duurt lang. Het onderzoek bij patiënten neemt nu minimaal tien jaar in beslag. Een groot gedeelte van deze tien jaar wordt besteed aan het vinden van deelnemers. 

Alleen samen kan het

Prof. Cummings noemt verschillende manieren om het onderzoek korter te maken. Veel zijn gericht aan artsen, onderzoekers en beleidsmakers. Sommige zijn echter gericht aan gezondheidsfondsen, mensen met dementie, mantelzorgers en gezonde mensen die bijvoorbeeld in de familie te maken hebben met dementie. De boodschap is simpel: doe mee aan onderzoek, want hoe meer deelnemers, hoe sneller het onderzoek!

Hersenonderzoek.nl

Op hersenonderzoek.nl kunnen mensen met én zonder hersenziekten zich inschrijven in een soort databank. Daarmee geven ze aan dat onderzoekers hen mogen uitnodigen voor deelname aan onderzoek. Van onderzoek dat thuis achter de computer gedaan kan worden tot medicijnonderzoek om bijvoorbeeld een medicijn om alzheimer te voorkomen te testen. Na inschrijving kun je uitgenodigd worden voor deelname aan onderzoek. Op dat moment beslist u of u ook echt wilt deelnemen. Wanneer u wordt uitgenodigd verschilt van persoon tot persoon. De meeste onderzoeken zoeken mensen van een bepaalde leeftijd, geslacht, mensen met dementie in de familie of mensen die wel of juist geen dementie hebben.  

Meer informatie 

  • Onze webpagina ‘doe mee aan onderzoek’ geeft een overzicht van onderzoeken waar ze op zoek zijn naar deelnemers. Van medicijnonderzoek en onderzoek naar hulp voor naasten tot onderzoek om meer kennis te krijgen over de oorzaken van dementie in de hersenen.  

  • Heeft u vragen over onderzoek? Kijk dan op onze pagina ‘Veel gestelde vragen over deelname aan onderzoek’ 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door