Schaken voorschrijven tegen dementie?

Afgelopen week zagen we toevallig een wetenschappelijk artikel uit 2019 over schaken en dementie. De onderzoekers hadden in de wetenschappelijke literatuur gekeken naar aanwijzingen of schaak spelen het begin van dementie kan uitstellen. De auteur werd hierdoor zo enthousiast dat hij schaken wel wil voorschrijven om dementie te voorkomen. Hoewel hij in zijn artikel ook toegeeft dat er nog niet heel veel bewijs is. We kunnen dus niet zeggen dat schaken dementie kan voorkomen, daar is meer onderzoek voor nodig. Het artikel is wel interessant, omdat de onderzoekers een lijst van voordelen geven van schaken, die in deze tijden extra relevant zijn.

In het artikel in ‘Journal of Alzheimer’s Disease’, gaven de onderzoekers voordelen van schaken. Die we mogelijk kunnen gebruiken om ook thuis onze hersenen uit te dagen. Een goede activiteit is:

  • Universeel (door veel mensen te spelen, ondanks achtergrond, opleiding of moedertaal)
  • Bereikbaar (niet duur, zonder barricades als afleidende reclames of betalingen om beter te worden)
  • Compleet (competitief, daagt uit om creatief te zijn, daagt uit om tactiek te ontwikkelen, stimuleert om vooruit te denken.)
  • Geeft mogelijkheid voor sociale contacten, bijvoorbeeld door chatfunctie.
  • Het kan makkelijk online worden gespeeld. Schaken kan bijvoorbeeld via Chess24, Chessbase, Lichess, iChess.
  • De activiteit kent vele mogelijkheden waardoor het niet snel verveelt.
  • De activiteit geeft de mogelijkheid om je te blijven verbeteren.

Wat is uw favoriete hersenkraker?

Als u kijkt naar bovenstaande eigenschappen van een goede activiteit om uw hersenen te stimuleren, waar denkt u dan aan? Dammen en het Chineese spel Go, spreken natuurlijk voor zich. Maar zijn er ook andere spellen of activiteiten te bedenken?

 
Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door