Stemmen? Mensen met dementie tellen gewoon mee!

Morgen is het zover; dan gaat Nederland richting het stemhokje. Ook mensen met dementie hebben stemrecht en kunnen, zo lang zij dat zelfstandig weten te doen, hun stem uitbrengen. Zij genieten immers dezelfde rechten als ieder ander.

Alzheimer Nederland zet het voor u op een rijtje:

  1. De diagnose dementie betekent niet dat je direct niets meer kunt. Je (politieke) mening geven blijft nog heel lang mogelijk.
  2. Het maakt niet uit waar je woont; ook als je in een verpleeghuis woont, mag je stemmen.
  3. Als iemand niet in staat is zelf naar de stembus te gaan, mag diegene iemand machtigen. Deze machtiging gebeurt altijd op persoonlijk verzoek van de persoon met dementie.
  4. Is een handtekening zetten niet meer mogelijk? Dan bestaat een mogelijkheid een aantekening in uw paspoort te verkrijgen waardoor een handtekening zetten niet meer hoeft
  5. Bent u niet meer goed ter been, dan mag iemand u begeleiden tot in het stemhokje (alleen bij fysieke beperkingen).

Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en regionale hulp, vertelt: “Wij raden gezinsleden aan om in gesprek te blijven met hun dierbare met dementie. Wanneer je partner of ouder altijd heeft gestemd en politiek geïnteresseerd is geweest, is de kans groot dat hij nog heel goed weet op welke partij hij wil stemmen”.

Zelfbeschikking bij dementie

Naarmate de ziekte vordert, nemen de dilemma’s in de zorg voor mensen met dementie toe. Vaak onbedoeld met vrijheidsbeperking tot gevolg. Zo kan de vrijheid van de persoon met dementie bijvoorbeeld ten koste gaan van de vrijheid van zijn/haar partner. Wat als iemand dreigt te vallen of te verdwalen? Of zich niet wil (laten) verzorgen? Of de hele nacht onrustig is en naar buiten wil? Zijn er dan manieren om goede zorg te verlenen én iemand zo veel mogelijk (bewegings)vrijheid en zelfbeschikking te laten houden?

Dialoogsessies

Heeft u interesse om een bijeenkomst te organiseren over het thema ‘Vrijheid en veiligheid bij dementie’? Alzheimer Nederland, IDé -Innovatiekring Dementie en LOC Zeggenschap in zorg ontwikkelden samen een twee uur durende dialoogbijeenkomst. Deze bijeenkomst kan eenvoudig via worden georganiseerd, door bijvoorbeeld zorginstellingen, Alzheimer Cafés, gemeenten, wijkteams en cliëntenraden. Voor meer informatie gaat u naar www.vrijheidenveiligheid.nl.

Meer lezen over de dilemma’s bij vrijheid en veiligheid bij dementie? Lees het artikel op Zorgethiek.nu

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door