Techniek op maat bij dementie – Alzheimer Nederland steunt breed samenwerkingsverband

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Alzheimer Nederland vindt het belangrijk dat (zorg)technologie ook wordt ingezet om de impact van dementie te verminderen. Daarom heeft Alzheimer Nederland de opzet van het JAIN netwerk mogelijk gemaakt. JAIN staat voor ‘Joint Artificial Intelligence Network’. Marco Blom, manager Wetenschappelijk onderzoek en Landelijke hulp van Alzheimer Nederland. “JAIN wil de ontwikkeling van technologie in kaart brengen en versnellen.” Alzheimer Nederland steunde het netwerk met advies, participatie door de doelgroepen en met een financiele bijdrage van 60.000 euro.  

Wat is JAIN?

JAIN is een brede coalitie van partijen die wetenschappelijk onderzoek doet en methoden en middelen ontwikkelt om de gevolgen van geheugenverlies en dementie voor mensen te reduceren en hun zelfredzaamheid te vergroten. Deelnemende partijen naast Alzheimer Nederland zijn onder andere TU Eindhoven, Alzheimer Centrum Limburg, Trimbos-instituut en Vilans.
 

JAIN Challenge

Voor ontwikkelaars die toepassingen maken ter ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers, vindt op 20 en 21 april de JAIN Challenge plaats. De JAIN Challenge is een tweejaarlijkse wedstrijd voor ontwikkelde technische producten en diensten gebaseerd op kunstmatige intelligentie, die de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen en de werkdruk voor professionals, naasten en mantelzorgers verlagen. Alzheimer Nederland zit in de jury en organiseert de beoordeling van inzendingen door mantelzorgers.

Heb jij zelf een innovatief product bedacht op het gebied van dementiezorg? Dien dan voor vrijdag 26 februari jouw idee in via de website van JAIN.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door