Tegenslag voor nieuw alzheimermedicijn verubecestat

Het onderzoek naar het nieuwe alzheimermedicijn ‘verubecestat’ kreeg 14 februari te maken met tegenslag. Een evaluatie liet zien dat het medicijn niet werkt bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Een ander onderzoek, waarbij het medicijn wordt getest bij mensen die in het voorstadium van de ziekte zitten, gaat wel door.

Wetenschappers reageerden teleurgesteld, maar niet verbaasd op het nieuws. De Belgische onderzoeker prof. Bart De Strooper (UK Dementia Research Institute), verwachtte al geen heil van middelen als verubecestat. Hij is de ambassadeur van een nieuwe zienswijze over de ziekte van Alzheimer en beschouwt het alzheimereiwit amyloid niet meer als de voornaamste boosdoener, maar vooral als aanstichter van ziekteprocessen. Volgens De Strooper halen verubecestat en veel andere medicijnen dit eiwit te laat weg.

Lichtpuntje

Prof. Stefan Lichtenthaler (Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen), ziet wel een lichtpuntje. “Het goede nieuws is dat het medicijn goed wordt verdragen door patiënten.” Merck, de producent van het nieuwe middel, gaat daarom verder met het onderzoek. Maar alleen bij mensen met MCI, een soort voorstadium van de ziekte van Alzheimer. De producent hoopt dat het middel in dit vroege stadium wel effect heeft. De resultaten van dat onderzoek worden in 2019 verwacht.

Meer weten over de stand van zaken van medicijnstudies?

Onderzoekers uit de hele wereld zijn op zoek naar medicijnen die dementie kunnen voorkomen, vertragen of genezen. Op dit moment vinden er wereldwijd 22 grootschalige onderzoeken plaats naar medicijnen en voedingspreparaten tegen dementie. In ons overzicht met medicijnstudies vindt u meer informatie over deze onderzoeken en de stand van zaken.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door