Teleurstellend resultaat alzheimermedicijn

In de ochtend van 21 maart verscheen het bericht dat het onderzoek naar het medicijn ‘Aducanumab’ tegen de ziekte van Alzheimer is stopgezet. Onafhankelijke analyses van de studie lieten zien dat het middel geen effect had. Dat is een grote teleurstelling voor 3.200 patiënten die wereldwijd deelnamen aan de studie, en voor patiënten, naasten, artsen en wetenschappers die met spanning uitkeken naar de resultaten.

Onderzoekers wereldwijd noemen de resultaten een grote teleurstelling. Eerdere positieve resultaten van dit medicijn werden zelfs in het toonaangevende tijdschrift Nature gepubliceerd. Sommige experts hadden echter al vraagtekens. Werd het medicijn niet te laat gegeven? Het middel aducanumab is gericht tegen het alzheimereiwit amyloid. Dit eiwit ontstaat echter al 10 tot 20 jaar voordat mensen last krijgen van de ziekte van Alzheimer. Onderzoeker Prof. dr.  John Hardy, University College London vertelde op de website voor Alzheimeronderzoekers Alzforum het volgende: “Dit resultaat vertelt ons dat het verwijderen van amyloid in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer te laat is. Amyloid is de trigger. Wanneer het ziekteproces is begonnen, is het begonnen en kun je het niet stoppen door de trigger weg te halen".
 

Lichtpunten

Het resultaat is een forse tegenvaller voor onderzoek gericht op het verwijderen van amyloid bij patiënten met de ziekte. Maar veel experts blijven het erover eens dat amyloid een grote rol speelt in de ziekte. Daarmee blijft het een doelwit voor zeer vroege interventies, lang voordat mensen ziek worden door de ziekteprocessen die het eiwit in gang zet. 

Andere onderzoekers zien meer in een andere strategie. Zij willen zich richten op de ziekteprocessen die amyloid in gang zet. Zoals de beschadiging van zenuwcellen door een ander eiwit ‘Tau’ of door het afweersysteem te beïnvloeden dat ook een kwalijke rol speelt in de ziekte van Alzheimer. 


100 medicijnen

Op dit moment zijn er meer dan 100 medicijnen in ontwikkeling tegen de ziekte van Alzheimer. Dit resultaat betekent daarom zeker niet het einde van de ontwikkeling van medicijnen. Onderzoekers leren van iedere studie, en komen zo stap voor stap dichterbij een therapie. Producent Biogen van Aducanumab laat dit ook zien. In een verklaring laten ze weten dat ze zich ondanks deze tegenslag blijven inzetten om medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

 

Stand van zaken onderzoek

Lees meer

 

Ons onderzoek naar dementie

Resultaten

 

Hiv-remmer effectief tegen alzheimer?

Bekijk het onderzoek

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door