Teleurstellend resultaat medicijnonderzoek Alzheimer; studie gaat alleen verder voor erfelijke vorm

Een groot onderzoek naar het medicijn Crenezumab tegen de ziekte van Alzheimer heeft helaas geen positief effect laten zien bij mensen met deze ziekte. Dat heeft producent Roche bekendgemaakt. De uitslag komt niet geheel als een verassing. In 2014 mislukte al een groot onderzoek naar dit middel. Toen dacht men echter dat de dosis te laag was. De mislukking maakt deel uit van een reeks medicijnonderzoeken die niet het gewenste resultaat hadden. Toch zijn veel onderzoekers hoopvol dat andere medicijnen wel succesvol kunnen zijn in de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland:  “Met elk onderzoek, ook met de teleurstellende onderzoeken, leren we meer over de ziekte. Wat is de invloed van al die schadelijke eiwitten, kunnen en moeten we ze bestrijden en zo ja wanneer? Daarnaast kijken veel onderzoekers ook naar andere mogelijkheden om de ziekte te stoppen, terwijl weer anderen kijken hoe het leven met dementie van een zo goed mogelijke kwaliteit kan zijn. Al die onderzoeken zijn belangrijk in de strijd tegen dementie.”

Crenezumab, het medicijn dat Roche bij het onderzoek gebruikte, bestaat uit menselijke antilichamen. Die worden normaal door het lichaam ingezet om bacteriën en virussen te herkennen, zodat cellen van het afweersysteem deze kunnen opruimen. Het medicijn herkende het schadelijke alzheimereiwit amyloid. De onderzoekers hoopten dat de afweercellen in de hersenen met hulp van dit eiwit het schadelijke eiwit zouden opruimen. Helaas hadden de patiënten geen baat bij deze behandeling.

Meer ijzers in het vuur
Ondanks de tegenvaller blijft Roche het medicijn Crenezumab ontwikkelen, met als doelgroep mensen met een erfelijke vorm van alzheimer. Ze hopen dat het middel wel succesvol is als het in een vroeg stadium wordt toegediend.  Andere studies gebruiken soortgelijke tactieken; mensen worden daarbij heel vroeg behandeld, soms al voordat men ziek is.

Er zijn ook verschillende onderzoeken die zich juist niet richten op het eiwit amyloid. Zo zijn er medicijnen die kijken naar een ander alzheimereiwit ‘Tau’ en studies naar de rol van het afweersysteem, de rol van bloedvaten en bloeddruk en naar medicatie om de stofwisseling van zenuwcellen te beïnvloeden. Er zijn zo’n 20 studies in een vergevorderd stadium, waarbij de resultaten in de komende vijf jaar verwachten.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door