Training voor dementievriendelijk gemeentehuis

Voor alle medewerkers van gemeenten in Nederland komt een training beschikbaar hoe goed om te gaan met mensen met dementie. Initiatieven van diverse gemeenten in Nederland om een dementievriendelijke samenleving te realiseren, vormden hiervoor de inspiratie. De training wordt ontwikkeld door het team van 'Samen dementievriendelijk': een vijf jaar durende campagne die tot doel heeft Nederland dementievriendelijker te maken.

 

Utrechtse Heuvelrug

Vandaag ontvingen de gemeente en de politie Utrechtse Heuvelrug een certificaat van Alzheimer Nederland afdeling Zeist e.o. Zij zijn namelijk de eerste geteste dementievriendelijke gemeente en politie in Nederland. Staatssecretaris Van Rijn en burgemeester Naafs waren bij de uitreiking aanwezig.
Van Rijn: "Omkijken naar mensen met dementie is een zaak van ons allemaal. In Nederland woont 70 procent van de mensen met dementie thuis. Ze wonen in onze gemeente, in ons dorp, in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het bijvoorbeeld even niet meer weten bij de kapper of zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, zien we vandaag in de Utrechtse heuvelrug, maar zijn we natuurlijk allemaal."

Inspiratie

Medewerkers van de gemeente en politie volgden een intensieve training om de groeiende groep inwoners met dementie op een goede manier te kunnen helpen.
"Gemeente Utrechtse Heuvelrug loopt daarmee voorop en is een inspiratiebron", zegt Nienke van Wezel, projectleider Samen dementievriendelijk. "Maar er zijn ook andere gemeenten in Nederland die zich inzetten voor een dementievriendelijke samenleving. En in een dementievriendelijke gemeente hoort natuurlijk een dementievriendelijk gemeentehuis. Om die reden is de training 'Op het gemeentehuis' ontwikkeld."

Training

De training 'Op het gemeentehuis' is bedoeld voor alle medewerkers die op een gemeentehuis werken. Zij leren specifieke vaardigheden in de omgang met mensen met dementie binnen hun eigen context. Het campagneteam van Samen Dementievriendelijk ontwikkelt de komende maanden meer gerichte branchetrainingen. Behalve de training 'Op het gemeentehuis' komt ook de training 'In de winkel' binnenkort beschikbaar op www.samendementievriendelijk.nl. Ook verzorgen deskundige trainers trainingen op locatie.

 

Campagne Samen dementievriendelijk

Op 9 mei jl. gaf staatssecretaris Van Rijn het startschot voor 'Samen dementievriendelijk'. De campagne is een gezamenlijk initiatief van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van dementie. Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook in actie komen. Door iets te betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Inmiddels hebben ruim 3.000 mensen zich als dementievriendelijk aangemeld op www.samendementievriendelijk.nl en hebben tientallen organisaties en bedrijven zich gemeld voor een training.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door