Alzheimer Nederland en SBS6 werken samen aan maatschappelijk experiment ‘The restaurant that makes mistakes'

Alzheimer Nederland en SBS6 werken samen aan maatschappelijk experiment ‘The restaurant that makes mistakes’

Alzheimer Nederland en SBS6 slaan met het tv-programma The restaurant that makes mistakes de handen ineen en brengen een belangrijk thema voor het voetlicht: participatie van mensen met dementie. In het programma volgen we het restaurantpersoneel dat bestaat uit vrijwilligers met dementie. Geen van allen heeft ervaring in de horeca. Alzheimer Nederland signaleert een toenemend maatschappelijk probleem. In Nederland hebben 280.000 mensen de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. In 2040 loopt dit aantal op tot een half miljoen.
 

Mensen met dementie vol overgave aan de slag in restaurant

Mensen die voor hun 67e te maken krijgen met een vorm van dementie stoppen vaak noodgedwongen eerder met werken. The restaurant that makes mistakes agendeert op een waardige, ontroerende, en soms humoristische manier maatschappelijke vraagstukken en oplossingen die samenhangen met werk en dementie. In het programma zien we waar de vrijwilligers tegenaan lopen en wat ze met vallen en opstaan leren bij het runnen van het restaurant. Eerder vervulden zij heel andere beroepen zoals bijvoorbeeld ingenieur, buschauffeur of lerares. Nu kunnen enkelen van hen bijvoorbeeld de naam van hun kinderen of hun eigen leeftijd niet onthouden. Desondanks gaan ze vol overgave en met veel plezier aan de slag in het restaurant.
 

Laat zien wat er allemaal nog wél kan

Met het programma The Restaurant that makes mistakes willen Alzheimer Nederland en SBS6 werken aan een dementievriendelijke samenleving door te laten zien wat er allemaal nog wél kan. Het doel is dat Nederlanders, waaronder werkgevers en beleidsmakers, anders naar dementie gaan kijken. Het programma werd recentelijk voor het eerst uitgezonden in Groot-Brittannië. De Nederlandse versie van The restaurant that makes mistakes wordt geproduceerd door Concept Street.
 

Mensen met dementie geven zelf aan zo lang mogelijk actief mee te willen doen

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en zet zich in voor een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren. “Mensen met dementie geven zelf aan dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving. Daar kunnen wij met elkaar voor zorgen. De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt en hoe om te gaan met deze ziekte.”

Lees meer

Vrijwilligerswerk positief effect bij dementie

Lees meer >

100 activiteiten voor mensen met dementie

Bekijk het overzicht >

Een dementievriendelijke samenleving

Doe een training >

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door