Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Het onderzoek vond een verband tussen regelmatige negatieve gedachten en de ziekte van Alzheimer. Een verband is echter nog geen oorzaak. Daarom is het goed om eens beter te kijken naar wat is onderzocht en wat we daarvan kunnen leren.

Regelmatige negatieve gedachten

In het onderzoek zijn ‘negatieve gedachten’ het zorgen maken over de toekomst of het blijven malen over acties of gebeurtenissen uit het verleden. Nu doet iedereen dat wel eens. Maar bij een hoge score worden iemands gedachten er meer door in beslag genomen en lukt het niet of minder goed om andere dingen uit te voeren. Ook moeten deze gedachten vaak voorkomen.

Nu was het in dit onderzoek opvallend dat de gemiddelde scores laag waren. De onderzoekers zagen dus effect van relatief weinig negatieve gedachten. Dus juist de (extreme) optimist had wat minder alzheimereiwitten dan mensen met een gemiddelde hoeveelheid aan negatieve gedachten.

Negatieve gedachten en alzheimereiwitten

Mensen met negatieve gedachten gingen iets sneller achteruit op metingen van mentale vermogens en de onderzoekers zagen dus ook wat meer schadelijke alzheimereiwitten. Het is echter belangrijk om te noemen dat dit maar bij zo’n 170 mensen is gemeten. Dat maakt het onderzoek vrij klein. Bovendien werden de gezonde deelnemers maar kort gevolgd. We weten daardoor niet of de toename in schadelijke eiwitten ook daadwerkelijk leidt tot dementie.  

Echt waar?

Naast bovenstaande punten zijn er nog een heleboel mitsen en maren bij het onderzoek te plaatsen. Zo zijn er verschillende alternatieve verklaringen voor het resultaat. Bijvoorbeeld dat de gevoeligheid voor negatieve gedachten juist wordt veroorzaakt door de alzheimereiwitten. Een andere mogelijkheid is, is dat optimisten juist goed zijn in het aanpakken van problemen. Zo zijn ze sneller geneigd naar de dokter te gaan met problemen of symptomen. Zodat andere risicofactoren van dementie, zoals hoge bloeddruk, diabetes, te weinig bewegen of overgewicht sneller worden aangepakt. Nieuw onderzoek moet dus gaan aantonen of het echt de negatieve gedachten zijn die de kans op alzheimer verhogen.

Adviezen voor de praktijk

Op dit moment is er nog veel te weinig bewijs dat herhaaldelijke negatieve gedachten echt bijdragen aan de ziekte van Alzheimer. Desondanks zijn depressie en negatieve gedachten ook in het hier en nu zeer vervelend en vaak moeilijk om mee om te gaan. Wanneer u zich zorgen maakt over negatieve of depressieve gevoelens kan de (huis)arts met u bekijken of er iets aan de hand is en wat daar aan te doen is. Maar ook voor ieder ander kan wat extra optimisme geen kwaad. Er zijn ook een aantal technieken die mensen kunnen helpen om een beetje optimistischer te denken. Hieronder beschrijven we er twee:

  • Best mogelijke zelf
    Bij deze methode stelt u zich voor hoe uw leven er uitziet in de best mogelijke toekomst. Denk dan bijvoorbeeld aan ontwikkelingen op het gebied van relaties, werk, hobby’s, persoonlijke groei of gezondheid. Dit mooie zelfbeeld schrijft u in een kwartiertje op, zonder u te laten afleiden door hoe u dat precies moet bereiken of wat voor sociale, financiële of tijdsgebonden drempels er zijn. Alleen al dagdromen over een betere zelf, bleek een positief effect te hebben op iemands gemoed.
     
  • Dankbaarheidsdagboek
    Een andere manier om uw optimistische kijk te bevorderen is door aan het eind van iedere dag op te schrijven waar u dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld de mooie mensen of dingen in uw leven. Daarnaast kunt u de mooie ervaringen van de dag erbij schrijven. Zo bouwt u iedere dag even een moment in, om u bewust te zijn van de mooie dingen in het leven.

Meer tips

Wilt u meer tips zoals bovenstaande? Kijk dan eens op de website mentaalvitaal.nl. Dit is een website van het gerenommeerde Trimbos instituut. De site staat vol met, meestal gratis, tips en tools om je mentaal beter te voelen, met ook aandacht voor meer positiviteit.