Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Volgens onderzoek zouden we, als iedereen gezonder gaat leven, in 30% van de gevallen dementie kunnen voorkomen. Voor Alzheimer Nederland een belangrijke reden om meer bewustzijn te vragen voor een gezonde manier van leven. In de training leer je wat je zelf kunt doen om de kans op dementie te verkleinen. Helaas kun je het niet altijd voorkomen, ook als je gezond leeft kun je dementie krijgen.

De zin én onzin over een gezond brein

Olijfolie, elke dag wandelen, kruiswoordpuzzels, allemaal onderwerpen die in de media terugkomen als wondermiddelen voor een gezond brein. In de training leer je waar wetenschappelijk bewijs voor is en waarvoor niet. In de video’s krijg je nog meer verdiepende informatie over je brein en waarom iets wel of niet werkt. Daarnaast ontvang je praktische tips hoe je zelf gezonde gewoontes kunt aanleren. Zo is iets nieuws leren bijvoorbeeld heel goed voor je brein, maar is elke dag dezelfde soort kruiswoordpuzzel geen uitdaging meer. Alles over gezond eten, fysiek en sociaal actief zijn en nieuwsgierig blijven komt terug in de training.  

Wat goed is voor je brein, is goed voor je hart

De laatste jaren is er steeds meer bekend over de verbinding tussen het hart en je brein. De training is dan ook uitgebreid met dit belangrijke thema. Je brein heeft veel zuurstof en voedingsstoffen nodig en die komen via het bloed in de hersenen terecht. Daarom zijn een gezond hart en goede bloedsomloop zo belangrijk voor je brein. In de training leer je hoe je goed voor je hart kunt zorgen, bijvoorbeeld door voldoende te bewegen en weinig zout en verzadigd vet te eten. Zo zie je gelijk al: alle factoren van een gezond leven hangen met elkaar samen.  

Wetenschappelijk onderzoek: hoe goed werkt de training?

De inhoud van de hele training is verbeterd, samen met wetenschappers van het Alzheimer Centrum Limburg. Zij doen op dit moment een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de training. Het centrum zoekt uit of deelnemers na de training meer kennis hebben over een gezond leven en of ze hun leefstijl hebben aangepast. Zo willen de wetenschappers erachter komen hoe we het bewustzijn over een gezond leven bij mensen kunnen verbeteren. Deze kennis kunnen zij vervolgens ook weer inzetten bij de ontwikkeling van andere trainingen over (hersen)gezondheid. De resultaten van het onderzoek verwachten de onderzoekers eind 2024.