Virussen en handschoenen - blog Dr. Wiep Scheper

Tegenwoordig kom je in de supermarkt en zelfs gewoon op straat mensen tegen die latex handschoenen dragen. Op de foto’s van Kim en Kevin die op het lab genomen zijn zie je dat ook zij tijdens hun werk deze handschoenen dragen. Dat is niet opeens door het coronavirus, dat is altijd. Een belangrijke reden hiervoor is om de onderzoeker te beschermen tegen materialen waarmee wij werken. Dat kan een chemisch stofje zijn, maar gek genoeg gaat dat bijvoorbeeld ook om virussen.
 

Virussen als helpers in het onderzoek

Het virus waartegen wij handschoenen dragen is niet het coronavirus, maar een virus dat ons helpt bij ons onderzoek. Door zo’n virus kunnen we bijvoorbeeld bepaalde eiwitten en structuren in de cel een fluorescerend kleurtje geven. Bijvoorbeeld de tau klontjes of de GVBs waar ik het in mijn vorige blog over had. Dat is heel handig, want daardoor kunnen we ze in levende cellen bekijken en zelfs door de tijd volgen met een speciale microscoop.
 

Gekweekte hersencellen zijn kwetsbaar

Een andere belangrijke reden om handschoenen te dragen, is om de gekweekte hersencellen te beschermen tegen de onderzoeker. Cellen in kweek kunnen namelijk niet tegen de onschuldige bacteriën op onze handen. 

In tijden van schaarste blijkt dat het ook wel wat minder kan
 

Handschoenentekort levert ook wat op

Het gebrek aan beschermende materialen voor zorgmedewerkers heeft ook een effect op de manier waarop wij onze werkzaamheden uitvoeren. De voorraden zijn minder en we willen ze niet weghalen bij de zorg waar ze juist zo hard nodig zijn. Veilig werken en je belangrijke experimenten beschermen is natuurlijk een voorwaarde, maar in tijden van schaarste blijkt dat het ook wel wat minder kan. Niet voor alle handelingen heb je handschoenen nodig. Sommige handelingen kunnen ook prima met maar één handschoen. Soms kan je handschoenen hergebruiken. Op deze manier gebruiken we ze alleen als het echt nodig is. Minder kosten en minder afval, reden genoeg om dit uit nood geboren beleid ook na de COVID 19 crisis gewoon door te zetten!

Dr. Wiep Scheper
Teamleader Molecular Neurodegeneration
Vrije Universiteit Amsterdam

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door