Vitamines tegen alzheimer

Vestiging Alzheimer Nederland
Vestiging Alzheimer Nederland

Al jaren kunnen we in de krant lezen dat een bepaald voedingsmiddel, vitamine of mineraal helpt tegen dementie. Waarom wordt al dat onderzoek gedaan? En waarom spreken de onderzoeken elkaar zo vaak tegen?
 

In de jaren 1960 en 1970 bleek uit wereldwijd bevolkingsonderzoek dat mensen uit bepaalde gebieden in Griekenland en Italië langer leefden dan mensen uit onder andere de Verenigde Staten, Canada en Nederland. De onderzoekers konden geen verschillen tussen deze groepen mensen vinden, behalve de voeding die ze aten. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar het zogenaamde 'mediterrane dieet'. Ook het effect van deze voedingsmiddelen en de vitamines die erin voorkomen op alzheimer is onderzocht. Helaas zijn de resultaten tegenstrijdig. 

Wat is het Mediterrane dieet?
In het Middellandse Zeegebied aten de mensen ten tijde van het onderzoek veel groenten, fruit, peulvruchten, noten, olijfolie en vis. Rood vlees en andere dierlijke vetten werden juist minder gegeten. De mensen dronken daarnaast matig alcohol (maximaal twee glazen wijn) en deze werd bij de maaltijd genuttigd. Inmiddels lijken de eetgewoonten in het Middellandse Zeegebied steeds meer op de Westerse gewoonten. In nieuwe bevolkingsonderzoeken zijn dan ook weinig verschillen aangetoond in hoe vaak alzheimer voorkomt in Europa.

Dé oorzaak van alzheimer
Zoals u kunt lezen in de serie 'oorzaken van Alzheimer', spelen heel veel ziekteprocesseneen rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Tot op de dag van vandaag weten we echter niet hoe al deze processen samenspelen. Sterker nog: bij veel mensen met alzheimer spelen de genoemde processen geen of slechts een beperkte rol. Daarnaast kunt u op onze pagina 'risicofactoren' lezen, dat heel veel zaken invloed hebben op onze kans op alzheimer. Dé oorzaak van alzheimer bestaat daarom waarschijnlijk niet. Bij de ene persoon kunnen erfelijke eigenschappen de hoofdoorzaak zijn. Bij een ander kan het juist gaan om schade aan de bloedvaten, schadelijke ontstekingsreacties, afwijkingen van de stofwisseling of een combinatie van deze factoren. Dat maakt voorkomen en behandelen van de ziekte ook zo lastig.

Hét effect van voeding
Net als dé oorzaak van alzheimer, bestaat hét effect van voeding op dementie waarschijnlijk ook niet. Veel voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen hebben een gunstig effect op het ene proces bij de ziekte van Alzheimer, maar zijn juist slecht voor een ander proces. Het ligt dus aan de persoonlijke oorzaak van de ziekte van Alzheimer of een bepaald voedingsmiddel positief werkt of juist niet. Deze theorie kan goed verklaren waarom bijvoorbeeld B-vitamines in het ene onderzoek gunstig werken en in het andere onderzoek niet.

Autopech
Volgens bovenstaande theorie kun je de ziekte van Alzheimer een beetje vergelijken met autopech. Om autopech te voorkomen moet je bijvoorbeeld zorgen dat het oliepeil in orde is, dat de banden op spanning zijn en dat er voldoende koelvloeistof is. Dit vereist maatwerk. Aan iedere auto toevoegen wat de gemiddelde auto verbruikt, werkt niet. Sommige auto's zijn wel beter af, maar andere krijgen problemen door teveel of juist te weinig olie, lucht of koelvloeistof. Op dezelfde manier kun je de ziekte van Alzheimer dus moeilijk bestrijden door bijvoorbeeld aan iedereen meer B-vitamines te geven. Want voor de ene persoon zal dat gunstig zijn, maar voor een ander juist niet.

Gezond blijven
Het onderzoek naar vitamines heeft ons nog niet hét recept opgeleverd dat alzheimer of andere vormen van dementie kan voorkomen. In dit artikel over voedingsupplementen leest u daar meer over. Het onderzoek naar het voorkomen van dementie heeft echter wel een aantal andere tips opgeleverd. Mensen die deze tips opvolgen blijken in bijna ieder onderzoek minder kans te hebben op dementie. De tips zijn; eet gezond, rook niet, beweeg voldoende en hou de hersenen actief. In het artikel over risicofactoren leest u daar meer over. 

 

Meer wetenschap
Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rond dementie, via onze gratis digitale nieuwsbrief, twitter@alzheimernl en Facebook

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door