Vrijwilligerswerk voor mensen met dementie werkt!

Vrijwilligerswerk voor mensen met dementie werkt!

Mensen met dementie die vrijwilligerswerk doen, hebben minder last van veranderd gedrag zoals angst, lusteloosheid, depressie en boosheid in vergelijking met mensen die een dagbesteding bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC. Bijkomend voelden ook de naasten (partners, kinderen) zich minder emotioneel belast. Het onderzoek naar vrijwilligerswerk voor mensen met dementie en ondersteuning van mantelzorgers werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 22.500 euro van Alzheimer Nederland.


De afgelopen drie jaar onderzochten onderzoekers bij Amsterdam UMC het nieuwe programma. Dat bestond uit vrijwilligerswerk voor mensen met dementie en ondersteuning van mantelzorgers via telefoon of online. Het programma werd aangeboden via bestaande ontmoetingscentra in de wijk.


Actief blijven helpt

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur schonk aandacht aan de succesvolle aanpak. In de uitzending werd hoofd onderzoeker prof. dr. Rose-Marie Dröes geïnterviewd. “Dementie wil niet zeggen dat je opeens niks meer kan,” vertelt Droës in de uitzending. “Vrijwilligers met dementie staan voor de klas, helpen in een winkel of lezen voor in de klas als voorleesoma." Het effect hiervan is indrukwekkend. Deelnemers zeggen bijvoorbeeld ‘ik heb het echte leven weer gevonden’. Ze hebben daardoor ook minder gedragsveranderingen zoals lusteloosheid of depressie. Droës: “Deze symptomen zijn belastend voor de naasten en kunnen ervoor zorgen dat de situatie thuis al vroeg niet houdbaar is, waardoor mensen eigenlijk te vroeg worden opgenomen in een verpleeghuis.”
 

Iets voor jou?

Prof. Dröes vertelde in de uitzending over ‘ontmoetingscentra’. Hier kunnen mensen met dementie én mantelzorgers terecht voor hulp en ondersteuning. Er zijn inmiddels meer dan 150 ontmoetingscentra in het land:

Het vrijwilligersprogramma Dementalent heeft een eigen website waar je informatie kunt lezen en locaties kunt vinden. De site bevat ook informatie voor zorgprofessionals en werkgevers over het starten van een Dementalent project.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door