Welk voedingsmiddel helpt tegen dementie?

voedingssupplementen
voedingssupplementen

Alzheimer Nederland wordt vaak benaderd over behandelingen die dementie zouden voorkomen of genezen. In de rubriek 'Alternatieve behandelingen' bekijken we of er bewijs is voor de behandeling. Deze keer bekijken we de vele voedingssupplementen die op de markt zijn om het geheugen te verbeteren of die dementie moeten voorkomen.


Tot nu toe is er geen hard bewijs gevonden voor de werking van een voedingsstof of combinatie van voedingsstoffen op dementie. We kiezen er hierbij voor om kleine studies en proefdierstudies buiten beschouwing te laten. In dit soort studies werd wel vaak een positief effect vastgesteld. Helaas blijken deze effecten later vaak op toeval te berusten. Dat blijkt ook uit de opsomming van 10 populaire voedingsmiddelen in onderstaande tabel. Alle onderzoeken naar deze stoffen is gestart naar aanleiding van positief (proefdier)onderzoek.

Tabel 1: alfabetische opsomming van voedingssupplementen die geen effect hebben op het verloop van dementie en/of het voorkomen van dementie. Sommige blijken zelfs een negatief effect op de gezondheid te hebben.

 Acetyl-L-carnitine
 en L-carnitine

 • Geen positief effect op mensen met dementie vastgesteld.
 • Geen bewijs voor positief effect op cognitie gezonde mensen

 B6 (vitamine)

 • Geen positief effect vastgesteld op cognitie van gezonde mensen

 B12 (vitamine)

 DHEA,
 Dehydroepiandrosteron
 (hormoon)

 • Geen bewijs voor positief effect op cognitie van gezonde mensen. Mogelijk negatieve effecten op het visuele geheugen.

 DMEA
 Dimethylaminoethanol

 • Geen bewijs voor positief effect op mensen met dementie. Recente studie toont geen effect

 E (vitamine)

 • Geen positief effect op mensen met dementie
 • Geen positief effect vastgesteld op preventie van dementie
 • Gebruik van vitamine E voor dementie / preventie van dementie wordt afgeraden vanwege ernstige bijwerkingen en verhoogde kans op overlijden

 Foliumzuur

 • Geen positief effect vastgesteld op cognitie van gezonde mensen
 • Geen positief effect op mensen met dementie vastgesteld

 Lecithine

 • Geen positief effect op mensen met dementie vastgesteld.

 Omega 3
 meervoudig 
 onverzadigde vetzuren

 • Geen positief effect vastgesteld op preventie van dementie

 Q10

 • Geen bewijs voor positief effect op mensen met dementie

* In bovenstaande tabel staat 'geen positief effect vastgesteld' voor een negatieve review (literatuurstudie die alle beschikbare wetenschappelijke studies beoordeelt). 'Geen bewijs' staat voor  enkele negatieve studies.

Toch invloed van voeding?
Er zijn aanwijzingen dat een mediterraan dieet (weinig verzadigde, dierlijke vetten, veel vis en groenten) het risico op dementie verlaagt. Het is onderzoekers echter niet gelukt om een bepaalde voedingsstof aan te wijzen die verantwoordelijk is voor dit effect. Misschien is het effect alleen te wijten aan het gunstige effect op de hart en bloedvaten van dit dieet. Een slechte conditie van de hart en bloedvaten, maar ook andere factoren waar het mediterraanse dieet invloed op heeft, zoals; cholesterol, bloeddruk, diabetes en overgewicht zijn risicofactoren voor dementie. Ook zijn er aanwijzingen dat mensen met een hogere opleiding gemiddeld vaker gerechten van de mediterraanse keuken nuttigen. Ook een hoge opleiding beschermt tegen dementie. Lees hier meer over op onze pagina over risicofactoren

Baat het niet, dan schaadt het niet?
Voedingssupplementen hebben een onschuldig imago, maar kunnen in overmaat wel degelijk schadelijk zijn. Overleg daarom altijd met uw arts of apotheker wanneer u dit soort middelen tegen dementie wilt gebruiken.

Meer over behandeling van dementie
Op onze pagina 'Medische behandeling' vindt u meer informatie over medicijnen, medicijnstudies en alternatieve behandelingen tegen dementie.

Meer wetenschap
Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rond dementie, via onze gratis digitale nieuwsbrief, twitter @alzheimernl en Facebook

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door