Wilt u bijdragen aan betere informatie rondom diagnose in een geheugenkliniek?

Gesprek met arts

Onderzoekers van het AMC en VUmc zoeken patiënten met geheugenproblemen en hun naasten die voor deze klachten een geheugenkliniek hebben bezocht. Met het beantwoorden van enkele vragenlijsten kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de informatie die wij geven rondom de diagnose in een geheugenkliniek. 

Doel van het onderzoek:

Dit onderzoek geeft inzicht in welke informatie gegeven moet worden, zowel voor- als ná het stellen van de diagnose op de geheugenpolikliniek. 

Wie kan deelnemen?

Patiënten met: 

  • geheugenproblemen
  • een diagnose ‘milde cognitieve stoornis’ (MCI) 
  • beginnende dementie 
  • waarvan de diagnose niet langer dan 1,5 jaar geleden is gesteld op een geheugenkliniek

Verder zijn wij op zoek naar naasten (partner, vriend(in) of familielid) van een patiënt met een van bovenstaande diagnoses waarvan de diagnose niet langer dan 1,5 jaar geleden gesteld is. Het is belangrijk dat u bij minstens één onderzoek en/of gesprek met de arts aanwezig bent geweest. 

Het is niet noodzakelijk om uzelf als koppel aan te melden, u bent als naaste of patiënt ook welkom om alleen deel te nemen. 

Wat houdt het onderzoek in?

Deelname bestaat uit drie rondes waarbij u telkens anoniem uw mening geeft via een vragenlijst. Wij vragen uw mening over welke informatie u belangrijk vindt rondom de diagnose, en wanneer deze gegeven moet worden. Zo vragen wij u bijvoorbeeld op welke manier wij de resultaten van verschillende diagnostische onderzoeken het beste aan u kunnen vertellen, of hoe wij het verwachte verloop van de diagnose kunnen bespreken.

Het invullen van de vragenlijst neemt per keer ongeveer een half uur in beslag en de drie invulrondes zijn verspreid over 12 weken. De eerste ronde start in september.

Doet u mee?

Heeft u interesse om deel te nemen en wilt u graag meer informatie? Ga naar: https://www.alzheimercentrum.nl/abide-delphi-deelname of neem contact op met:

  • Agnetha Fruijtier (onderzoeker Alzheimercentrum Amsterdam)
    Email: a.fruijtier@vumc.nl
    Telefoon: 020 - 444 0183


 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door