Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

1. Nieuwe alzheimermedicijnen

De afgelopen twee jaar hebben wetenschappers belangrijke resultaten geboekt wat betreft nieuwe alzheimermedicijnen. Wetenschappelijk gezien een doorbraak, omdat de medicijnen voor het eerst echt aangrijpen op de ziekte in de hersenen. Het effect op geheugentesten is helaas nog erg klein en de bijwerkingen kunnen ernstig zijn. Lees meer over deze nieuwe medicijnen en wat we de komende jaren kunnen verwachten.  

2. Innovatieve behandelingen

We weten door onderzoek steeds beter wat er gebeurt in het brein bij dementie. Onderzoekers willen met innovatieve behandelingen de ziekteprocessen verminderen of zelfs voorkomen. Ze richten zich niet alleen op het opruimen van schadelijke alzheimereiwitten, maar zetten op nog veel meer strategieën in. Bijvoorbeeld op het remmen van de ontstekingsreactie, het in balans houden van de cholesterolhuishouding, bescherming van de bloedvaten of met gentherapie het medicijn op de juiste plek in het brein te krijgen. 

3. Nieuwe manieren diagnostiek

Wetenschappers proberen nieuwe manieren te vinden om te ontdekken of iemand dementie heeft. Ook willen ze dementie eerder aantonen, zodat mensen op tijd de juiste zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Zo kijken wetenschappers bijvoorbeeld of er stoffen in het bloed of op het netvlies in de ogen aanwezig zijn die wijzen op dementie. Voor frontotemporale dementie (FTD) kijken onderzoekers of veranderingen in spraak of muzikaal gedrag iets kunnen zeggen of iemand FTD ontwikkelt.  

4. Bescherming en ondersteuning van mensen met dementie

Met dementie ben je kwetsbaarder voor mensen die misbruik willen maken van je situatie. Ook kan het zijn dat goedbedoelde zorg of beïnvloeding van mensen met dementie niet past bij de wensen van de persoon. Alzheimer Nederland vindt de bescherming en ondersteuning van mensen met dementie van groot belang. Wij steunden de bijzondere leerstoel rechtsgeleerdheid van Kees Blankman. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar wetgeving en juridische praktijken, onder andere door onze wet- en regelgeving te vergelijken met die van andere Europese landen. Wij continueren zijn bijzondere leerstoel rechtsgeleerdheid in 2024. 

5. Vernieuwde training houd je brein gezond

Hoe een gezonde leefstijl bijdraagt aan het voorkomen van dementie wordt door verschillende onderzoeken bevestigd. Voor Alzheimer Nederland een belangrijke reden om meer aandacht te vragen voor een gezonde manier van leven. Samen met wetenschappers van het Alzheimer Centrum Limburg hebben we de laatste wetenschappelijke inzichten in onze succesvolle ‘houd je brein gezond’ training verwerkt. Naast alle kennistesten, weetjes en inspirerende tips over gezond leven, bevat de training nu ook verhelderende uitlegvideo's over de effecten van gezond leven op je brein.

6. Onderzoekstalenten stimuleren

Onderzoekstalenten zijn onmisbaar in dementieonderzoek, zij versterken het dementieveld met nieuwe energie en ideeën. Het afgelopen jaar heeft Alzheimer Nederland jonge onderzoekers met 2,5 miljoen euro gesteund. Dit doen we met speciale onderzoeksbeurzen en prijzen. Zo won in 2023 dr. Lize Jiskoot de ‘Young Outstanding Researcher’ award van 100.000 euro voor haar onderzoek naar betere diagnostiek bij Frontotemporale dementie. Dr. Willem Eikelboom won de ‘Proefschriftprijs’ voor zijn mooie publiekssamenvatting ‘Alzheimer is meer dan vergeetachtigheid’. Hij ontving 2.500 euro voor zijn loopbaanontwikkeling.

Dankbaar voor de steun aan alzheimer Nederland

We zijn heel dankbaar voor de steun van onze donateurs. Door jullie kunnen wij belangrijke onderzoeken mogelijk maken. In 2023 hebben wij hierdoor 10 miljoen euro aan meer dan 50 onderzoeksprojecten kunnen besteden en wij blijven hiermee doorgaan in 2024.