Nieuwsbrief december 2017

Beste Vrijwilligers,

Het jaar 2017 zit er alweer bijna op. We kunnen weer terugkijken op een jaar waar veel activiteiten in onze regio hebben plaatsgevonden. Hiervan zijn de maandelijkse Alzheimer Cafés/Trefpunten wel de belangrijkste die plaatsvinden en steeds goed bezocht worden.
Mede dankzij jullie inzet worden deze avonden zeer gewaardeerd. Dit is fijn voor de vaste bezoekers maar hopelijk ook een reden voor nieuwe bezoekers om in 2018 over de drempel te stappen en het Café of Trefpunt te bezoeken.

In september vierde Alzheimer Nederland ook het 20 jaar bestaan van de Alzheimer Cafés/Trefpunten. In onze regio werd dit gevierd in de Adriaen Jansz kerk in Rotterdam.

Bere Miese bedenker van de opzet van de Alzheimer Cafés gaf een lezing over de oorsprong  hiervan maar er werd ook  met elkaar nagedacht over de toekomst en levensvatbaarheid van de Alzheimer Cafés en Trefpunten.
We verwachten dan ook dat de Alzheimer Cafés/Trefpunten de komende jaren nog een belangrijke functie zullen vervullen in de verschillende dorpen en steden in onze regio.

Op Wereld Alzheimer Dag  21 september 2017 organiseerde het bestuur een bijeenkomst in Leerdam, voor wethouders en beleidsambtenaren Dementievriendelijke Gemeenten. Tevens werd  het inloophuis dementie in Leerdam officieel geopend.

In Zwijndrecht werd voor de tweede keer op 21 september een fietstocht gehouden langs wijkteam locaties en drie winkelcentra waar flyers werden uitgedeeld over het Alzheimer Café.

Afgelopen jaar hebben we het vrijwilligersetentje in een nieuw jasje gegoten. Dat is goed bevallen. Voor 2018 zal Arie Slob, coördinator en gespreksleider van het Alzheimer Trefpunt van Giessenlanden, onze gastheer zijn met een heel eigen programma. Reserveer alvast 8 maart 2018 in jullie agenda.

Binnen het bestuur hebben we Antonet van Tilburg welkom geheten. Zij heeft de portefeuille PR & Communicatie van Ton Petiet overgenomen die per januari stopt met het bestuurswerk.

En in december hebben we afscheid genomen van Rieta de Stigter drijfveer en coördinator van het Alzheimer Café in Sliedrecht. In deze nieuwsbrief een impressie van haar afscheid.

Mede namens alle bestuursleden wens ik een ieder fijne feestdagen en graag tot ziens in 2018.

Hartelijke groet,

Aly Dassen

Voorzitter regio Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Herinnering Henri Klein Hesseling

Begin december ontvingen wij het droevige bericht dat onze oud voorzitter Henri Klein Hesseling op 62-jarige leeftijd plotseling is overleden. Henri is ruim 15 jaar voorzitter geweest van de afdeling en was zeer betrokken bij de doelgroep ouderen met de diagnose dementie. Ook heeft hij zich ingezet om een lotgenoten groep te starten voor jong dementerenden.

Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd om Alzheimer Nederland in onze regio op de kaart te zetten, waar wij nog steeds verder op doorbouwen. Henri wist op een inspirerende wijze mensen aan zich te binden en de belangrijkheid van ons vrijwilligerswerk goed voor het voetlicht te brengen. Daarnaast was hij een gezellig en vriendelijk mens. Wij hebben de familie gecondoleerd met dit zware verlies en veel sterkte gewenst om dit een plaats te geven. 

henri_0.jpg

WAD 2017 Zwijndrecht

Op Wereld Alzheimerdag donderdag 21 september waren er in Zwijndrecht deze twee succesvolle evenementen.

Fietsronde

Voor de tweede keer ging er de fietsronde van start. De ronde is ongeveer 10 kilometer door Zwijndrecht. Het winkelende publiek werd daarbij in drie winkelcentra van informatie voorzien over dementie, het Alzheimer café, bewegen en voeding en mantelzorg als de patiënt thuis woont.

Alzheimer café met Olga Commandeur

's Avonds organiseerde de Swinhove groep een extra Alzheimer café. Speciale gast was Olga Commandeur. Zij is oud-atlete en schreef het boek 'Wat Beweegt Jou?'. Olga benadrukt het belang voor ouderen, ook voor mensen met (beginnende) Alzheimer, om te bewegen. Want als je beweegt, gaat het ziekteproces minder snel.

20170921 WAD 064.JPG

20170921 WAD 058.JPG

Training Frisse Wind door het Alzheimer Café

Op donderdag 25 januari wordt er van 16.30 tot 20.00 uur in Roosendaal de workshop 'Frisse Wind door het Alzheimer Café' gehouden, voor alle vrijwilligers in het Alzheimer Café/Trefpunt.
 
Kijk op de betreffende pagina van het Vrijwilligersplein en meld je aan!

Even voorstellen: Antonet van Tilburg

AvT.jpg

Vanaf september 2017 ben ik aan meekijken met de communicatie en PR-werkzaamheden van het bestuur. Met als doel om een groot deel van die taken over te gaan nemen. Via deze weg wil ik me graag aan jullie voorstellen.

In het dagelijks leven ben ik als Verzorgende werkzaam in een verpleeghuis met dementerende ouderen. Van dichtbij maak ik mee hoe de ziekte het leven van de dementerende en hun naasten kan beïnvloeden. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om er ook voor de naasten te zijn. Met bewondering en blijdschap heb ik de afgelopen jaren daarom Alzheimer Nederland gevolgd. Prachtig dat er zoveel wordt gedaan om dementie bekend, geaccepteerd en gedragen te maken.

Verschillende keren ben ik gastspreker geweest in één van de Alzheimer Cafés in deze regio. Met als onderlegger mijn werkzaamheden op een verpleegafdeling en naar aanleiding van mijn boekje ‘Dementie is niet het einde’. Anderen leren omgaan met dementie en een manier vinden om, ondanks de ziekte, toch mooie momenten te beleven, staat daarbij voorop.

Naast mijn baan als Verzorgende ben ik redactielid van een christelijk jongerentijdschrift, schrijven is dan ook mijn passie. Daarnaast heb ik afgelopen jaar een korte opleiding afgerond voor ‘Communicatie en PR’. Communicatiewerkzaamheden voor een bestuur van Alzheimer Nederland lijkt me een prachtige combinatie van mijn verschillende interesses. 

Ik kijk er naar uit om met jullie te leren kennen en met jullie samen te werken!

Hartelijke groet, Antonet van Tilburg

Tiende Alzheimer Trefpunt van start

Op dinsdag 19 september ging in Meerkerk het Alzheimer Trefpunt Zederik van start.

ext.jpg
De eerste gemeente waar het Convenant Dementievriendelijk in 2016 werd getekend, heeft daarmee een volgende stap gezet. Samen met zorgorganisaties die daar werken (Rivas, Buurtzorg en Present) heeft de Gemeente in drie woonkernen afspraken gemaakt om daar het Trefpunt te organiseren. Per woonkern dus éénmaal per drie maanden en in totaal tien keer per jaar. In de woonkern Lexmond wordt samengewerkt met “De Bibliotheek Aan Zet” om de boekentafel in te richten en in deze bibliotheek wordt ook het Trefpunt gehouden.

In Meerkerk komt men samen in Verenigingsgebouw De Pukkel en in Ameide is “Open Vensters” van zorgorganisatie Present de ontmoetingsplek.
Bij een eerste oproep hebben zich direct een twintigtal vrijwilligers gemeld om de organisatie van de ontmoetingsavonden op zich te nemen.

Zederik timmert overigens al wat langer aan de weg. Al eerder werden samen met de voorlichters van onze regio een tweetal bijeenkomsten rond dementie georganiseerd voor inwoners en was er een speciale avond over dementie voor middenstanders.

Met de start van dit Trefpunt is er in elke gemeente binnen onze regio een mogelijkheid voor mensen met dementie om elkaar in de directe nabijheid te ontmoeten, informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. In de Gemeente Molenwaard is er nog een 11e ontmoetingsplek. Die draait onder verantwoordelijkheid van zorgorganisatie Present en hanteert daarbij dezelfde uitgangspunten en werkwijze als in de Alzheimer Cafés en Trefpunten. Dat is historisch zo gegroeid.

Al met al een resultaat om trots op te zijn. Vooral voor alle organisatoren en vrijwilligers in Zederik die er in volle vaart hun schouders onder hebben gezet om rond 21 september (Wereld Alzheimer Dag) een feestje te kunnen organiseren. Vanwege hun opening en vanwege het 20-jarig jubileum van de Alzheimer Cafés/Trefpunten.

Rieta neemt afscheid van ‘haar’ Alzheimer Café

IMG_6057_0.JPG

Op maandag 4 december was het in Sliedrecht het laatste Alzheimer Café onder leiding van Rieta de Stigter. Acht jaar lang heeft Rieta zich hiervoor ingezet. 

De avond begon heel feestelijk met een heerlijk etentje en vervolgens trad de tamboerijngroep op. De meisjes deden hun uiterste best en Rieta genoot hier zichtbaar van.

IMG_6054.JPG

Vervolgens interviewde - speciaal voor deze gelegenheid - Mieke Kolk, de muziektherapeute Ellen Blankvoort en werd de film van Henry getoond. Dit filmpje is zeer de moeite van het bekijken waard. Henry leeft in zichzelf gekeerd en herkent zijn familie niet meer. Maar de muziek blijkt voor hem van grote betekenis hij haalt verloren herinneringen weer naar boven en vertelt hoe hij zich voelt na het horen van ‘zijn’ muziek. Klik op https://youtu.be/UlWBmUUutL0 om het filmpje met Nederlandse ondertiteling te bekijken. De reclame die eerst wordt getoond kun je overslaan.

Onder het genot van nog een hapje en een drankje nemen de aanwezigen en Rieta aan het einde van de avond afscheid van elkaar. Rieta is vanaf nu met prépensioen en gaat hier samen met haar man van genieten.

Angela Wagenmakers neemt per 1 januari 2018 de taken van Rieta over. 

Bedankt Rieta voor alles en hartelijk welkom Angela!

Inloophuis en Carla's bloemengieter

IMG_2123.JPG

Hierbij nog een foto van de opening van het inloophuis en van Carla met de bloemengieter van Zwijndrecht die nu echt wortel heeft geschoten.
Dit was een symbolisch cadeau bij de ondertekening van het convenant. Die hebben we Carla cadeau gegeven tijdens het vrijwillgersetentje in 2016 en kijk wat er van is geworden!!

20170921 WAD 074.JPG

LogoAfdDrechtst_2.jpg

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door