Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

In dit Adoptieproject gaan basisschoolleerlingen van groep 7 en/ of 8 in kleine groepjes op bezoek bij mensen met dementie in een zorginstelling. Daar maken ze een praatje, spelen ze spelletjes met de bewoners, lezen ze de krant voor of gaan ze samen eten. Kinderen maken op een laagdrempelige manier kennis met dementie en leren over de ziekte. Voor mensen met dementie is het een manier om in contact te blijven met de maatschappij en helpt het tegen eenzaamheid.

Adoptieproject in het Jeugdjournaal

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Mensen met dementie weten vaak niet meer wat ze gisteren gedaan hebben, maar ze weten wel veel over vroeger. Je moet dingen vaker herhalen, beter luisteren en zacht praten. Ik wil wel nog een keer terugkomen.

Positieve ervaring

Het is gebleken dat het contact met de kinderen een positieve invloed heeft op het welzijn van de mensen met dementie. Zij reageren over het algemeen ontspannen op de spontane reacties van de kinderen en genieten van de aandacht. De kinderen leren zo de wereld van de mensen met dementie beter kennen, begrijpen en respecteren.

Met het Adoptieproject:

  • Doorbreken we het taboe rondom dementie
  • Leren we kinderen de wereld van mensen met dementie te begrijpen
  • Verbeteren we het welzijn van mensen met dementie

Hoe werkt het?

Een vrijwilliger van Alzheimer Nederland legt het contact tussen de basisschool en een (nabijgelegen) zorginstelling. Om de kinderen voor te bereiden op het bezoek geeft de vrijwilliger eerst een voorlichting over dementie op school. Daarna gaan de kinderen in kleine groepjes op bezoek bij de mensen met dementie. In overleg tussen de basisschool en de zorginstelling wordt afgestemd hoe vaak een bezoek plaatsvindt, welke activiteiten er gedaan worden en hoe de begeleiding geregeld is. Activiteiten worden zoveel mogelijk aangepast aan ieders wensen. Zo kunnen leerlingen ook naar een dagbestedingslocatie komen, of kunnen er enkele grotere bezoeken met de gehele klas gepland worden. De tijdsinspanning verschilt van een eenmalige middag tot wekelijks een paar uurtjes onder lestijd, afhankelijk van de wensen van de school en de zorginstelling. Er is veel mogelijk waarbij het uitgangspunt is om het Adoptieproject jaarlijks samen voort te zetten.

Waarom meedoen aan het Adoptieproject?

  • Kinderen komen steeds meer in aanraking met dementie. Door het Adoptieproject leren ze omgaan met mensen met dementie en hierover te praten thuis en op school.
  • Het Adoptieproject wil het sociaal isolement van mensen met dementie doorbreken. Het is prachtig om te zien hoe mensen met dementie opleven als de kinderen op bezoek komen.
Vader en dochter met iPad

Meer informatie

Download de brochure voor meer informatie of bekijk de infographic. Meedoen aan het Adoptieproject? Neem contact op met Alzheimer Nederland via [email protected] of Roos Roberts (Alzheimer Centrum Limburg).