Deltaplan Dementie, pijler onderzoek

Het Deltaplan Dementie is een achtjarenplan om de zorg voor mensen met alzheimer en andere vormen van dementie te verbeteren. Onderzoek is een belangrijk onderdeel van het Deltaplan Dementie

Onderzoeksprogramma Memorabel

Eén van de onderdelen van het Deltaplan Dementie is het wetenschappelijk onderzoeksprogramma Memorabel. De onderzoeksagenda die wij hebben opgesteld met hulp van mensen met dementie, mantelzorgers en wetenschappers, ligt mede aan de basis van dit programma.

Alzheimer Nederland is na de overheid de grootste investeerder in het onderzoek binnen het Deltaplan Dementie. We zoeken ook samenwerking met andere partijen om nog meer onderzoek mogelijk te maken. Zo hebben wij samen met pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM het PGGM Stimuleringsfonds opgericht. Dit fonds maakt praktijkgericht onderzoek naar dementie mogelijk. In acht jaar wil Alzheimer Nederland samen met haar partners 12,5 miljoen euro investeren in onderzoek binnen het Deltaplan Dementie. 

> Bekijk de onderzoeken van Alzheimer Nederland in het kader van het Deltaplan Dementie.

Stem van mensen met dementie en mantelzorgers

Alzheimer Nederland zorgt ervoor dat de stem van mensen met dementie en mantelzorgers gehoord wordt in onderzoek naar dementie. Daarom organiseert Alzheimer Nederland de beoordeling van onderzoeksaanvragen binnen het onderzoeksprogramma Memorabel. We vragen groepen patiënten en mantelzorgers tijdens focusgroepen wat ze de belangrijkste onderwerpen vinden voor onderzoek. Zo zorgen we ervoor dat het onderzoek zo relevant mogelijk is.

Meer over het Deltaplan Dementie