Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Onderzoeksprogramma Memorabel

Eén van de onderdelen van het Deltaplan Dementie is het wetenschappelijk onderzoeksprogramma Memorabel. De onderzoeksagenda die wij hebben opgesteld met hulp van mensen met dementie, mantelzorgers en wetenschappers, ligt mede aan de basis van dit programma.

Alzheimer Nederland is na de overheid de grootste investeerder in het onderzoek binnen het Deltaplan Dementie. We zoeken ook samenwerking met andere partijen om nog meer onderzoek mogelijk te maken. Zo hebben wij samen met pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM het PGGM Stimuleringsfonds opgericht. Dit fonds maakt praktijkgericht onderzoek naar dementie mogelijk. In acht jaar wil Alzheimer Nederland samen met haar partners 12,5 miljoen euro investeren in onderzoek binnen het Deltaplan Dementie.

Selectie onderzoeken door mensen met dementie en mantelzorgers

Alzheimer Nederland zorgt ervoor dat de stem van mensen met dementie en mantelzorgers gehoord wordt in onderzoek naar dementie. Daarom organiseert Alzheimer Nederland de beoordeling van onderzoeksaanvragen binnen het onderzoeksprogramma Memorabel. We vragen deze focusgroepen wat ze de belangrijkste onderwerpen vinden voor onderzoek. Zo zorgen we ervoor dat het onderzoek zo relevant mogelijk is.

Combinatie van bevolkingsonderzoeken

Binnen de subsidieronde ‘Memorabel 6’, werden onderzoeksgroepen die bevolkingsonderzoek naar dementie uitvoeren, uitgenodigd om met elkaar een onderzoek te starten waarbij gegevens worden gecombineerd, om sneller tot antwoorden te komen.

Twee onderzoekers werken in laboratorium