Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Talentprogramma's 2020

Alzheimer Nederland vindt het stimuleren en behouden van talentvolle onderzoekers in het dementieveld heel belangrijk. Door corona konden we in 2020 geen persoonlijke beurzen uitreiken voor internationale uitwisseling (fellowships). Wel konden we doorgaan met het uitreiken van de Young Outstanding Researcher Award. In 2019 reikten we de eerste award uit. In 2020 waren het twee prijzen van ieder € 100.000.

Fellowships 2019

Negen talentvolle onderzoekers ontvingen in 2019 een persoonlijke beurs (fellowship). In totaal is daarvoor € 275.350 uitgetrokken. Van de negen toegekende projecten zijn er twee waarbij een ervaren buitenlandse onderzoeker zijn kennis gaat delen met een Nederlandse groep.

Fellowships 2018

Zeven talentvolle onderzoekers ontvingen in 2018 een persoonlijke beurs (fellowship). In totaal is daarvoor € 166.947 uitgetrokken. Naast deze projecten van Alzheimer Nederland zijn er ook vier projecten gefinancierd samen met de Britse zusterorganisatie ‘Alzheimer’s Society’.

In samenwerking met Alzheimer's Society

Alzheimer Nederland heeft vier projecten gefinancierd samen met de Britse zusterorganisatie ‘Alzheimer’s Society’. Alzheimer Nederland ondersteunt de twee Nederlandse onderzoekers voor in totaal € 24.863. De Alzheimer’s Society ondersteunt de Engelse onderzoekers met £ 19.985. De wetenschappelijke beoordeling en de beoordeling op relevantie door mantelzorgers van alle projecten, werd door beide organisaties gezamenlijk uitgevoerd.

Fellowships 2017

In 2017 is een deel van het budget beschikbaar gesteld om buitenlandse talentvolle onderzoekers naar Nederland te halen. Wetenschappers en ervaringsdeskundigen hielpen bij het beoordelen van de kwaliteit en relevantie van elke aanvraag. Acht talentvolle onderzoekers ontvingen een persoonlijke beurs (fellowship). In totaal is daarvoor € 240.000 uitgetrokken.

Fellowships 2016

In 2016 ontvingen negen jonge talentvolle onderzoekers een persoonlijke beurs (fellowship). In totaal is daarvoor € 86.084 uitgetrokken. Zeven van de onderzoekers verbleven enkele maanden in het buitenland en twee onderzoekers verbleven een aantal maanden in Nederland. Hieronder lees je een samenvatting van de onderzoeken.