Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Ontstekingsreactie remmen

Bij de ontstekingsreactie zijn veel verschillende stofjes betrokken. Een belangrijke is TNFalfa. Deze stof kan aan twee verschillende receptoren binden. Eén receptor stimuleert de ontstekingsreactie en de andere remt juist de ontstekingsreactie. De onderzoekers willen met medicijnen de activiteit van deze receptoren beïnvloeden. Ten eerste gaan ze de receptor die de ontstekingsreactie remt aanzetten door een stof toe te voegen. 

Optimale concentratie bepalen

De PhD student Irem Bayraktaroglu is na alle goedkeuringen begonnen met het experimentele deel van het project. In een kleine studie heeft ze gekeken wat de optimale concentratie van de stof is om de receptoren aan te zetten. Ze testte drie verschillende concentraties in een muismodel. Ze keek daarna in het bloed en in de hersenvloeistof naar de hoeveelheid schadelijke eiwitophopingen. Ze zag dat de stof ervoor zorgde dat er minder schadelijke eiwitophopingen waren. De concentratie van 10 mg/kg lijkt de beste concentratie om de eiwitophopingen te verminderen.  

Foto van PhD student Irem Bayraktaroglu

Grotere vervolgstudie

Vol vertrouwen zijn ze op dit moment de optimale concentratie van de stof in een grotere groep muizen aan het testen. Dit keer gaan ze ook geheugentesten met de muizen doen, om te kijken of de stof ook effect heeft op het gedrag. Daarna gaan ze de hoeveelheid schadelijke ophopingen meten en de ontstekingsreactie in het brein bekijken. 

De andere receptor afremmen

Naast het experimentele gedeelte zijn ze ook alweer bezig met de opzet van een ander onderzoek. Hierin willen ze de receptor die zorgt voor de ontstekingsreactie afremmen met een stof. Daarna willen ze vergelijken wat beter werkt: de receptor die de ontstekingsreactie afremt stimuleren of de receptor die de ontstekingsreactie veroorzaakt afremmen.