Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer is de ophoping van schadelijke eiwitten in de zenuwcellen van het brein. Eén daarvan heet tau. De ophopingen noemen we tau-kluwens. We weten nog weinig over het ontstaan daarvan. Daarom hebben onderzoekers van de VU onder leiding van dr. David Hondius, gekeken naar de zenuwcellen van mensen met en zonder de ziekte van Alzheimer. Dat gebeurde met hersenweefsel van overleden mensen, afkomstig uit de hersenbank.

Vroeg stadium

Bij de mensen met Alzheimer keken ze naar zenuwcellen die nog geen tau-kluwens hadden. Niet alle hersencellen hebben namelijk meteen die ophopingen. De eiwitophoping begint in enkele cellen en breidt vervolgens uit. Kijken naar de zenuwcellen zonder tau-kluwens bij mensen met Alzheimer, laat zien wat er gebeurt in een zenuwcel in een heel vroeg stadium van de eiwitophoping. En kan inzicht geven in het ontstaan ervan.

Zeven eiwitten

De onderzoekers zagen dat zeven specifieke eiwitten meer voorkomen in zenuwcellen van mensen met Alzheimer. De eiwitten zijn onder andere betrokken bij het maken, vervoeren en afbreken van andere eiwitten. En bij het maken van nieuwe hersencellen.

Volgende stap

Alzheimer Nederland maakt nu de volgende stap mede mogelijk. De VUmc-onderzoekers willen meer weten over deze eiwitten in menselijk hersenweefsel. Met nieuwe technieken kijken ze hoe de eiwitten een interactie aangaan met het eiwit tau. Dat doen de onderzoekers bij hersenweefsel van mensen met de ziekte van Alzheimer en met andere vormen van dementie waarbij het schadelijke eiwit tau een rol speelt. Ook gaan ze kijken op welk moment in de ziekteprocessen deze eiwitten meer voorkomen. En met welke andere eiwitten ze interactie aangaan. Zo hopen de onderzoekers meer te ontdekken over het ontstaan van de schadelijke tau-kluwens. En de hoop is om uiteindelijk aanknopingspunten te vinden voor een medicijn dat ophoping van tau-eiwit tegengaat.

Vragen over een onderzoek?

Wil je meer weten over het belangrijke onderzoek dat Alzheimer Nederland mogelijk maakt? Of overweeg je met je bedrijf onderzoek te steunen? Neem gerust contact op met Stan Koedam via  (06) 57 26 44 62 / [email protected]. Of vul dit contactformulier in.

Stan Koedam