Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, of AI) kan hierbij van dienst zijn doordat het kan leren en zich kan aan aanpassen aan verschillende personen in een verscheidenheid aan contexten. Zodoende kan AI gaandeweg steeds beter mensen ondersteunen en hun welzijn verhogen. Denk bijvoorbeeld aan instrumenten die mensen met geheugenklachten helpen dagelijkse dingen te onthouden, of aan een navigatiehulpmiddel dat de betekenisvolle locaties uit de directe omgeving van een persoon met dementie leert kennen, en intuïtief in kaart brengt.  

Zorgoplossingen

Het QoLEAD project zal de kracht van AI benutten om passende, warme, slimme zorgoplossingen te leveren op drie kerndomeinen:

  • Gezondheid, veiligheid, kwaliteit van zorg;
  • Sociale participatie en sociaal contact
  • Autonomie, zingeving, zelfrespect.

Mensen met dementie en mantelzorgers sturen deze innovaties in een open netwerk van praktijklocaties, kennisinstellingen en bedrijven met als ultieme impact een betere kwaliteit van leven.

Partners

Het QoLEAD project is een samenwerking van de TU/e met Maastricht University, Alzheimer Nederland, JAIN-TIGNL, Radboud Universiteit, TUDelft, TNO, UMCG, Fontys HS, UT/Tranzo, Rotterdam HS, UU, Vilans, Avoord, Zonnehuisgroep Amstelland, Tante Louise, SVRZ Servicecentrum, UMCN/UKON en CZ.

QoLead wordt gefinancierd door ondersteund door NWO/ZonMW en Alzheimer Nederland en wordt geleid vanuit TU/e door het Expertise Centrum voor Dementie en Technologie.

QoLEAD team

Contact

Projectleider: prof.dr. Wijnand IJsselsteijn, TU Eindhoven, [email protected]
Projectsecretariaat: Mw. Renata Vis, TU Eindhoven, [email protected], telefoon: 040-2472889