Het ABOARD Cohort is een landelijke studie met als doel om meer inzicht te krijgen in het verloop van gezonde veroudering tot en met het ziekteproces van alzheimer. Dit doen wij door het verzamelen van medische gegevens en vragenlijsten over de ervaringen van mensen met en zonder geheugenklachten en hun naasten.

Wie kan er meedoen?

Iedereen van 45 jaar of ouder kan meedoen. Zowel mensen met de ziekte van Alzheimer (of een andere vorm van dementie) als gezonde mensen kunnen meedoen.

Wat houdt het onderzoek in?

De ABOARD Cohort studie is geheel online. Na aanmelding ontvangt je één keer per jaar een uitnodiging om online vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten gaan over jouw (mentale) gezondheid, leefstijl, en zorggebruik. Daarnaast kunt je ervoor kiezen dat de onderzoekers een aantal extra gegevens mogen verzamelen.

Ik wil graag deelnemen

Ik doe al mee, inloggen persoonlijk omgeving

Welke gegevens kunnen er nog meer verzameld worden?

Het is mogelijk om de volgende extra gegevens te delen met de onderzoekers, maar dit is niet verplicht:

Je naaste mee laten doen aan het ABOARD Cohort onderzoek

Dit kan bijvoorbeeld een partner of kind zijn. De naaste zal ook één keer per jaar een uitnodiging ontvangen om online vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten gaan over de (mentale) gezondheid en het dagelijks functioneren van jou als deelnemer.

Gegevens van je zorgverlener ter beschikking stellen

Ben je al eens bij de huisarts of een medisch specialist geweest voor geheugenklachten? Of is bij jou de diagnose alzheimer gesteld? Dan kun je ervoor kiezen om jouw zorgverlener een aantal medische gegevens ter beschikking te laten stellen aan het ABOARD Cohort onderzoek. Dit gaat niet om het gehele patiëntendossier, maar alleen om gegevens die belangrijk zijn voor het onderzoek. Denk hierbij aan uitslagen van een geheugentest, of uitslagen van een hersenscan.

Onderzoekers mogen gegevens koppelen met de zorgverzekeraar

Je kunt ervoor kiezen dat de onderzoekers jouw gegevens mogen koppelen met de zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar houdt gegevens bij over zorggebruik. Deze gegevens zijn mogelijk van belang voor het onderzoek. Denk hierbij aan het aantal zorgdeclaraties, en de hoogte van deze declaraties. Door de koppelen met de zorgverzekeraar hoeven wij deze gegevens niet bij jou op te vragen. Wij zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met de zorgverzekeraar.

Ik wil graag meedoen, hoe moet dat?

  1. Inschrijven

Meld je aan via het inschrijfformulier. Je vult je naam, e-mailadres, en geboortedatum in en geeft toestemming voor deelname aan het ABOARD Cohort onderzoek.

  1. Geef aan of de onderzoekers extra gegevens mogen verzamelen

Je geeft aan of je een naaste mee wil laten doen aan het ABOARD Cohort onderzoek. Daarnaast geeft je aan of de onderzoekers gegevens mogen opvragen bij de zorgverlener en/of zorgverzekeraar.

  1. Vul jouw gegevens aan in een persoonlijke omgeving

Na inschrijving ontvang je inloggegevens voor een persoonlijke omgeving. Hier kun je de studie gegevens aanvullen of wijzigen.

  1. Ontvang één keer per jaar een uitnodiging om vragenlijsten in te vullen

Je ontvangt één keer per jaar per email een uitnodiging om vragenlijsten in te vullen. Je kunt er zelf voor kiezen om de vragenlijsten direct of op een later moment in te vullen. Het invullen van de vragenlijsten kost (maximaal) een uurtje.

  1. Blijf op de hoogte

Als je wilt, houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het onderzoeksproject ABOARD. Je kunt je hiervoor aanmelden voor de nieuwsbrief.

Extra informatie en deelname

Heb je nog vragen? Bekijk dan onze veel gestelde vragen pagina. Je kunt ook contact opnemen met de onderzoekers via aboard-cohort@amsterdamumc.nl.

Samenwerkingsovereenkomst

De samenwerkingsovereenkomst van de partners van het ABOARD Cohort vind je hier: 

Reglement ABOARD Cohort studie
> Toelichting reglement ABOARD Cohort studie

Over ABOARD

ABOARD is een grootschalig onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd door een landelijk, multidisciplinair consortium. ABOARD, voluit A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease, werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van Alzheimer.