Ga direct naar de contentGa direct naar de content

De conferentie bestond uit gezamenlijke colleges en thema sessies. Thema sessies zijn een mix presentaties die allemaal over ongeveer hetzelfde thema gaan. Ook waren er sessies die specifiek gingen over technologie, kunst en netwerken. Tijdens de hele conferentie hing de inspiratie in de lucht. Iedereen was heel vriendelijk, benaderbaar en geïnteresseerd in elkaars werk. Dat was erg leuk.

Presentaties van ABOARD collega's

Vanuit het ABOARD project waren we met zijn zessen aanwezig en presenteerden we ons werk. Leonie Visser, senior onderzoeker, en Aniek van Gils, arts-onderzoeker, vertelden bijvoorbeeld meer over patiënten en communicatie in de geheugenpoli. Waarom bezoeken mensen de geheugenpoli en hoe leg je de uitslagen van medische onderzoeken duidelijk uit?
Zorgverleners hebben een belangrijke rol in de communicatie in de geheugenpoli. Daar vertelden Heleen Hendriksen, neuropsycholoog & onderzoeker, Jetske van der Schaar, onderzoeker, en Ellen Smets, hoogleraar, meer over. Moeten artsen alle uitslagen van testen vertellen? En hoe kunnen we zorgverleners helpen om nog beter te communiceren?
Ten slotte presenteerde ikzelf over personalised medicine en patiëntgeregisseerde zorg. Dit zijn woorden die nu veel gebruikt worden in het veld van de ziekte van Alzheimer, maar weet iedereen eigenlijk wel wat het betekent?

Patient emporwent

Een van de dingen die ik tijdens ICCH heb geleerd is hoe belangrijk ‘patient empowerment’ is. ‘Patient empowerment’ is de situatie waarin mensen (het gevoel van) controle hebben over hun ziekte in het dagelijks leven. Mijn onderzoek heeft te maken met ‘patient empowerment’, maar ik wil hier vanaf nu nog meer mee gaan doen. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken of mijn eigen onderzoek wel bijdraagt aan ‘empowerment’ van mensen.

Andere grote thema’s tijdens ICCH waren diversiteit, de vertaalslag van onderzoek naar de praktijk, co-design en patiëntbetrokkenheid. Dit zijn allemaal dingen waar ABOARD onderzoekers mee bezig zijn. Kortom, ABOARD vaart op medische communicatie koers!