Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wat is het ABOARD Cohort?

Het ABOARD Cohort is opgezet door het Alzheimercentrum Amsterdam samen met artsen in verschillende ziekenhuizen en huisartspraktijken. Het ABOARD Cohort gaat over de mensen met problemen in of zorgen over het denken. Problemen in het denken worden ook wel cognitieve problemen genoemd. Voorbeelden hiervan zijn problemen met aandacht, concentratie, geheugen of plannen. Het doel van het ABOARD Cohort is om meer inzicht te krijgen in de gevolgen die zulke problemen hebben op het leven van mensen in Nederland. Ook willen wij met het ABOARD Cohort inzicht krijgen in het verloop van deze klachten.

Wat willen we doen?

Om zoveel mensen de mogelijkheid te geven deel te nemen aan het ABOARD Cohort, is het belangrijk dat het Cohort zo eenvoudig en deelnemer vriendelijk wordt ingericht. Hiervoor hebben we met veel onderzoekers en zorgverleners in Nederland gesproken. Samen met onderzoekers van bijvoorbeeld KPMG hebben we nagedacht over hoe we de gegevens van deelnemers zo goed mogelijk kunnen gebruiken. Met Castor en HealthRI zijn we verder gegaan om te kijken hoe we deelnemers bijvoorbeeld via een website ook duidelijk kunnen uitleggen wat het ABOARD Cohort is. En met zorgverzekeraars en huisartsen bespraken we welke gegevens voor hen belangrijk zijn om belangrijke vragen over Alzheimer te beantwoorden.

ABOARD Cohort on tour!

Met al deze inbreng hebben we een plan geschreven hoe we mensen met cognitieve problemen, direct, kunnen vragen mee te doen. Ons plan hebben we gepresenteerd, op locatie, in alle geheugenpoliklinieken van de Alzheimercentra in Nederland, Medisch Centrum Leeuwarden en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. En de reistijd was de ontmoetingen meer dan waard! Het was ontzettend inspirerend samen na te denken hoe we het ABOARD Cohort echt tot een succes kunnen maken. En heel bemoedigend het enthousiasme te horen op ons plan. De zorgverleners die we spraken zagen grote waarde in zo breed mogelijk publiek vragen deel te nemen aan het Cohort en hun via een website op de hoogte te houden. En, na al die online vergaderingen tijdens COVID, was het gewoon heel leuk mensen echt weer ‘life’ te spreken. Ontzettend bedankt, Maastricht, Leeuwarden, Groningen, Den Bosch, Rotterdam en Nijmegen!

We zien uit naar ons ABOARD Cohort, om samen Alzheimer te stoppen voor het start.