Ga direct naar de contentGa direct naar de content

We begonnen iedere ochtend vroeg, om 6 uur ’s morgens. Veel mensen op de afdeling deden dit om de enorme files in Bogotá te vermijden.  Het meedenken met het opzetten van een populatiestudie was  erg leerzaam en interessant. Door veel te praten over onze onderzoeksprojecten leerden we veel van elkaar. 

Dementie groot en miskend probleem in Colombia

In Colombia is de levensverwachting de afgelopen jaren zeer snel omhoog gegaan, waardoor dementie een steeds groter en vaak nog miskend probleem is. De onderzoekers waren van mening dat een voorspelmodel voor dementie in Colombia grote impact zou kunnen hebben. Het zou artsen, patiënten en het algemene beleid enorm kunnen helpen als er een goed en makkelijk toepasbaar voorspelmodel voor dementie zou komen. Het onderzoek wat wij uitvoeren is dus van groot belang, niet alleen voor Nederland, maar ook voor ver daarbuiten.

Seminar over het bereiken van de inheemse bevolking

Naast de interessante gesprekken over dementie en risicovoorspelling, heb ik veel meer geleerd. Zo heb ik een seminar bijgewoond over het bereiken van de inheemse bevolking van Guatemala, Bolivia en Colombia. Ik mocht zelfs op de foto van het consortium. De inheemse bevolking heeft veel opvattingen over gezondheid en het kan soms lastig zijn om hen te helpen met “onze” manier van geneeskunde beoefenen. De verschillende haken en ogen hieraan werden besproken in een seminar. 

Met ABOARD impact over de hele wereld maken

Tijdens dit bezoek heb ik veel geleerd over onderzoek doen in een andere omgeving met een andere cultuur. Wat ik echt mee zal nemen is hoe belangrijk het dementie onderzoek van het ABOARD-project is om impact te maken over de hele wereld. Het is daarin altijd belangrijk om na te denken over de doelgroep die je wilt bereiken met je onderzoek. Ik hoop dat ik de samenwerking in de toekomst kan voortzetten.