Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Uitwisselen, inspireren en samenwerken

Een congres betekent leren wat anderen doen én vertellen waar je zelf mee bezig bent. Uitwisselen, inspireren en samenwerken dus. Dit jaar was er veel aandacht voor de opkomst van de bloed biomarkers, waarbij onze eigen professor Charlotte Teunissen regelmatig de internationale discussie aanvoert. Wat betekent de aanwezigheid van alzheimer hersenschade bij gezonde deelnemers: moeten we dat ‘ziekte’ noemen, of ‘risico’? Een actuele, soms bijna filosofische discussie, mede aangevoerd door Nederlandse collega’s.


Ook lag de schijnwerpers op de opkomst van digitale tools, en hoe dat het hele zorgproces gaat beïnvloeden. Ik had de eer om daar zelf een voordracht over te houden. Tenslotte was er aandacht voor leefstijl en hoe dat kan helpen, en voor medicijnen – met de vraag wat we daarvan mogen verwachten. Het is een spannende tijd, want eind dit jaar en begin volgend jaar worden de resultaten van een drietal grote geneesmiddelenonderzoeken bekend. Het veld houdt de adem in. Hoe mooi zou het zijn als deze middelen laten zien dat we stappen in de goede richting zetten!

Aandacht voor leefstijl

Het congrescentrum van San Diego ligt direct aan de oceaan. De “5K fun run” (Amerikaans voor ‘rondje joggen met elkaar’!) was dus een heerlijk stukje hardlopen met uitzicht op de opkomende zon en het weerspiegelende ochtendlicht op de oceaan. In toenemende mate heeft het congres aandacht voor leefstijl en welbevinden; niet alleen om te proberen dementie te voorkómen, maar ook om het werkplezier en de gezondheid van de onderzoekers op pijl te houden. Daarom stond er een piano in het congrescentrum, werden yogalessen met uitzicht op de oceaan georganiseerd, en was er fruit bij de koffie. Maar het draaide natuurlijk allemaal vooral om de wetenschap.

Jonge onderzoekers ABOARD

Hoe trots was ik dat er vanuit project ABOARD een delegatie jonge onderzoekers aanwezig was: Madison Honey gaf een presentatie over de bloed-biomarkers, waarbij zij laat zien dat deze biomarkers - gemeten bij geheugenpoli-patiënten - voorspellende waarde hebben voor achteruitgang van het geheugen. Heleen Hendriksen presenteerde een poster over de uitvraag die zij deed bij 160 Europese geheugenpoli-dokters: wat is hun mening over communicatie over diagnose, predictie en preventie? En hoe kunnen we hen daar zo goed mogelijk ondersteunen? Superbelangrijk, want juist op het gebied van communicatie is nog veel te winnen! Jetske van der Schaar ging juist in op het perspectief van de patiënt, door te kijken welke factoren van belang zijn voor de kwaliteit van leven in de fase dat de diagnose gesteld wordt. Tenslotte presenteerde Lotte Truin online haar poster, waarin ze vertelt hoe haar onderzoek laat zien dat geheugenpoli-patiënten een grote behoefte hebben aan meer gerichte leefstijl-interventies. Daar liggen dus mogelijkheden voor de toekomst!

AAIC 2023 in Amsterdam

Een week vol van sessies volgen, voordrachten geven, vergaderingen met internationale collega’s en spontane ontmoetingen tijdens de koffiepauze. En naast hard werken, was er natuurlijk ook plezier! Meer tijd hebben om de eigen collega’s te spreken, samen nieuwe ideeën op doen en plannen maken. En we ronden af met een prachtig vooruitzicht, want volgend jaar.. komt het Wereld Alzheimercongres naar Amsterdam!