Juniors ABOARD on Board bij PGGM
Op 11 juli 2022 waren wij, de junior onderzoekers van ABOARD, uitgenodigd om op bezoek te komen bij PGGM: een grote pensioenuitvoerder gesitueerd in het groen aan de rand van Zeist. Ons bezoek aan PGGM is onderdeel van het ‘Juniors on Board’ (JOB) programma van ABOARD. Binnen dit programma krijgen wij de kans ons op zowel persoonlijk als professioneel vlak verder te ontwikkelen, maken we kennis met verschillende partners van ABOARD, waaronder PGGM, en hebben we het over actueel dementie-onderzoek. Geschreven door Lotte Truin, PhD student bij het Alzheimer Centrum Limburg en MUMC+.

Om het imposante gebouw van PGGM te bereiken loop je eerst door een weids en rustig park. Niet iets wat ik direct associeer met het hoofdkantoor van een bedrijf dat ongeveer 1500 werknemers onderbrengt. Later hoor ik dat dit park officieel zelfs een stukje ‘Nationaal Park’ is, waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt gerespecteerd. Eenmaal binnen worden we warm ontvangen en starten we met een lunch. Dit geeft ons de kans elkaar wat beter te leren kennen voordat we beginnen met de workshop die gepland staat voor later die middag.
Na het nuttigen van de rijkelijk belegde broodjes worden we meegenomen naar een zaal verderop in het gebouw. Hier krijgen we van Cécile Roze, Manager Corporate Duurzaamheid, een korte introductie over PGGM. Er wordt bijvoorbeeld verteld over de deelnemers van PGGM, dat grotendeels bestaat uit (oud-)werknemers van de sector zorg en welzijn, en we horen over PGGM’s doelen wat betreft duurzaamheid, waarbij zij ook de ‘Sustainable Development Goals’ in acht nemen.
Workshop Presence
Hierna is het tijd voor de workshop welke wordt gegeven door Damiët Martinot en Hanneke Verbeek, twee organisatiepsychologen en werkzaam als organisatieadviseurs binnen het Voortdurend Verbeteren team. In hun dagelijks werk zijn zij veelal betrokken bij het optimaliseren van werkprocessen, bijvoorbeeld de samenwerking binnen en tussen teams. Onze workshop richt zich voornamelijk op hoe je jezelf presenteert en je boodschap overbrengt. Daarvoor duiken we in verschillende theorieën over communicatiestijlen, zoals de DISC profielen en ‘Above and Below--communication’ (Rose of Leary), en onderzoeken we welke communicatiestijl wij nu eigenlijk zelf hebben.
Iedere communicatiestijl heeft sterke punten, maar ook valkuilen. Er wordt benadrukt dat het belangrijk is om je bewust te zijn van de manier waarop je communiceert, zowel verbaal als non-verbaal. We bespreken wat je concreet kan doen om jouw boodschap goed (op de manier zoals jij wilt) over te brengen, ook naar mensen met een totaal andere communicatiestijl dan jijzelf. We oefenen dit met behulp van een vooraf uitgewerkte casus. Alle junior onderzoekers werd gevraagd een gesprek te bedenken, wat misschien al gepland stond of je binnenkort zou gaan plannen, en waar je een beetje gespannen voor bent. Tijdens de workshop analyseren we dit aanstaande gesprek en maken een lijst met punten waarop te letten tijdens het gesprek. Vervolgens oefent een aantal van de junior onderzoekers dit door middel van een rollenspel. Dit oefenen is niet alleen bruikbaar voor de junior onderzoeker in kwestie, maar ook voor alle andere junior onderzoekers: we herkennen ons allemaal wel in de gesprekken die anderen hebben voorbereid.
We sluiten de workshop af met een korte reflectie door onszelf te vragen: “Wat zijn de belangrijkste dingen die ik in de afgelopen twee uur heb geleerd?”. We noteren actiepunten die nog moeten worden voltooid voor ons aankomende gesprek en delen deze in de groep. Iedereen is het unaniem eens dat dit een hele leerzame, inspirerende en leuke middag was. Nu is het tijd voor de borrel!