Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Inspiratiesessies

De dag werd gekenmerkt door verschillende inspiratiesessies, in de vorm van netwerkactiviteiten per onderzoeksgroep en masterclasses.

In de ochtend organiseerde elke onderzoeksgroep een netwerkactiviteit. Junior onderzoekers legden de aanwezige projectpartners een vraagstuk uit hun dagelijks werk voor. Zo vroegen onderzoekers advies over de kwestie dat deelnemers zich terugtrokken uit het onderzoek omdat ze hun gegevens moesten delen. Hierdoor verloren ze veel deelnemers, wat niet wenselijk is voor het onderzoek. De aanwezigen, met ieder een andere achtergrond (van academie tot zorg, maatschappij en bedrijfsleven), dachten mee over dit vraagstuk. Met de diverse input en opgedane kennis gaan de junior onderzoekers verder met deze knelpunten binnen hun onderzoek.

Naast deze brainstormsessies in onderzoeksgroepen, konden de projectleden zich inschrijven voor één van de vier masterclasses. De masterclasses hadden sector-overstijgende thema’s: ‘Bringing innovations to practice’ door Sjoerd Emonts (BeBright Consultancy); ‘Possible collaborations between businesses and academia’ door Pieter van Bokhoven (Amsterdam UMC); ‘Shaping Appropriate Care (Passende zorg)’ door Mijke Buijs (CZ) en Katja Drost (tanteLouise); ‘Towards inclusifying your research’ door Carolien Smits, Eline Heemskerk en Heleen Vellekoop (Pharos). Alle masterclasses werden verzorgd door projectleden van ABOARD.

Passende Zorg

Eén van de hoogtepunten van de dag was de keynote over Passende Zorg door Tiana van Grinsven, voormalig lid van de Raad van Bestuur van het Zorginstituut Nederland. Zij vertelde over het concept passende zorg, waardoor patiënten zorg krijgen die beter bij hen past en zij niet onnodig behandeld of onderzocht worden. Hierdoor stijgen zorgkosten minder en is er minder druk voor zorgverleners. Daarnaast is er in passende zorg meer aandacht voor het voorkomen van ziekte en blijven nieuwe behandelingen en medicijnen toegankelijk. Op deze manier voegt passende zorg waarde toe aan het (samen-)leven van mensen.

Deze keynote bracht het belang van Passende Zorg opnieuw onder de aandacht en dit sluit naadloos aan bij de missie van ABOARD: samen op weg naar een toekomst mét behandeling op maat voor de ziekte van Alzheimer. Voor het vormgeven van de zorg van de toekomst hebben we iedereen nodig: zorg, maatschappij, academie én het bedrijfsleven - dus, all ABOARD.