Mijn promotieonderzoek ging over het meten van veranderingen in het denken (zoals geheugen en concentratie) bij mensen met een diverse achtergrond op het gebied van taal, opleiding en cultuur. We weten namelijk dat veelgebruikte testen niet altijd geschikt zijn voor mensen met een diverse achtergrond. Ik heb daarom eerst onderzocht welke goede testen er al zijn wereldwijd. Daarna ontwikkelden we ook nieuwe testen, zoals bijvoorbeeld een test om veranderingen in de taal mee te meten. Nu het onderzoek klaar is, zijn er wel genoeg geschikte testen voor dementiediagnostiek bij deze groep. In het laatste deel van mijn onderzoek gaf ik tips aan onderzoekers en zorgmedewerkers.

Nieuw testen ontwikkelen

Met deze nieuwe testen kunnen we beter onderzoeken wie er dementie heeft en wie niet. Daardoor zullen er in heel Nederland hopelijk minder vaak fouten worden gemaakt in de diagnose bij mensen met een diverse achtergrond. Ook kunnen de nieuwe testen gebruikt worden in toekomstig onderzoek.

Methodes van het onderzoek

In dit onderzoek bestudeerden we de literatuur, onderzochten we de nieuwe instrumenten en deden we onderzoek onder experts met vragenlijsten en groepsgesprekken. Ook vroegen we mensen met een diverse achtergrond zelf om mee te denken over het onderzoek. We gaven ook veel voorlichting over gezond ouder worden.

Nationale én internationale samenwerking

In ons onderzoek hebben we veel samengewerkt met onderzoekers in Nederland én daarbuiten. Zo hebben we veel samengewerkt met onderzoekers uit Turkije en Denemarken. Samen met andere Europese onderzoekers heb ik het Europees Consortium voor Cross-Culturele Neuropsychologie opgericht (ECCroN). Ons onderzoek werd gefinancierd door ZonMw en Alzheimer Nederland.