Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Visie minister Helder op de toekomst van alzheimerzorg

Keynote spreker van de dag was Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport. Ze nam ons mee in haar visie op de toekomst van alzheimerzorg: om de zorgvraag te beteugelen moeten we inzetten op preventie – met leefstijl en medicijnen. Dit sluit aan bij de missie van ABOARD: werken aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van alzheimer. Bovendien vertelde ze over internationale samenwerkingen in het dementieveld en haar betrokkenheid bij de World Dementia Council (WDC). Afgelopen maart kwam de WDC bijeen in het Francis Crick Institute in London, waar meerdere onderzoekers van het ABOARD-project ook bij aanwezig waren. Aan het eind van dit jaar komt de WDC voor een summit naar Nederland - ABOARD hoopt erbij te zijn! Na haar speech ging de minister in op vragen uit het publiek over onderwerpen als medicijnen en leefstijlpreventie voor dementie, cultuursensitieve dementie diagnostiek en zorg, en de uitdagingen voor het leveren van kwalitatief goede dementiezorg. In het kader van het bezoek van de minister aan de Spring Meeting verscheen ook een artikel in het Financieel Dagblad (FD).

Een nationale samenwerking die aansluit op internationale focus

In de ochtend was er ruimte voor de verschillende werkpakketten om bijeen te komen om de voortgang en actuele zaken per werkpakket te bespreken. De middag stond in het teken van projectpresentaties en masterclasses, georganiseerd door maatschappelijke organisaties en kleine bedrijven binnen het consortium. Erwin Redeman, Marcel Reinders en Giovanni Licitra van Neurocast verzorgden een masterclass over digital biomarkers; Mirjam Valk en Petra Oden van Zorg Innovatie Forum gingen met de deelnemers in gesprek over het betrekken van mensen met alzheimer in de maatschappij; Isadora Lopes Alves van Brain Research Center leidde een debat over de toekomst van alzheimerzorg: komen er medicijnen aan? Ron Herings, Karin Swart en Brenda Baak van PHARMO/Stizon gingen met de deelnemers aan de slag met de Big Data Puzzle. 

We sloten de dag af met ‘’ABOARD short’’ updates van partners en onderzoekers uit de verschillende sectoren in de quadruple helix (onderzoek&opleiding, zorg, bedrijfsleven en maatschappij). Jetske van der Schaar van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC gaf een presentatie over haar ervaringen op de WDC summit. Ze benadrukte dat de doelen binnen ABOARD zo goed aansluiten op de huidige internationale focus: prevention, diagnosis and treatment of dementia. Ze sloot heel mooi af met: ‘’Volle vaart vooruit!’’.

Junior onderzoekers aan het woord

Wat mij opviel op deze dag is dat heel mooi naar voren kwam hoe de vele verschillende partners in de quadruple helix op allerlei onderwerpen met elkaar samenwerken en hoe enthousiast iedereen daarvan wordt – iets waar we trots op mogen zijn! Bovendien heb ik een aantal junior onderzoekers gevraagd wat zij nou uit deze dag halen:

‘’De Spring Meeting brak mij uit mijn wetenschappelijke bubbel doordat er veel projectleden waren die in hun dagelijkse werk niet met wetenschap bezig zijn, maar met implementatie, organisatie of zorg voor naasten met dementie’’ – Pieter van der Veere, promovendus binnen werkpakket 2 sinds begin 2023."

‘’Wat ik waardeer aan de consortiumbijeenkomsten zijn het leren kennen van nieuwe mensen, het netwerken, en horen over bezigheden uit andere quadranten van de quadruple helix. Bovendien geeft zo’n dag me inspiratie en teamgevoel, dat we met z’n allen iets heel belangrijks aan het doen zijn met een gedeelde visie voor de toekomst’’ – Heleen Hendriksen, promovenda binnen werkpakket 4 sinds de start van ABOARD.

Nu op naar Midterm van ABOARD in het najaar van 2023, die we gaan vieren met (onder andere) een publieksmiddag op maandag 20 november bij onze projectpartner KPMG!

Wil je meer weten over het ABOARD-project? Schrijf je dan in via de website voor onze nieuwsbrief en webinars.

Wil je graag met mij in contact komen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].