Resultaten van onderzoek

Alzheimer Nederland is na de overheid de grootste financier van wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Wij hebben al meer dan 340 onderzoeken gesteund met meer dan 30 miljoen euro. Op deze pagina vindt u een overzicht met de belangrijkste resultaten. 

wetenschappelijk-onderzoek-400x233.jpg

Onderzoek diagnose frontotemporale dementie

‘De diagnose frontotemporale dementie is soms moeilijk met zekerheid te stellen. Biomarkers kunnen straks helpen om sneller duidelijkheid te krijgen’

Lees het interview

onderzoek-heidi-jacobs-400x233.jpg

'Amyloid helpt bij verspreiding tau'

‘De ziekte van Alzheimer begint in de hersenen waarschijnlijk nog veel eerder dan we al dachten.’ Neuropsycholoog Heidi Jacobs verdiept zich in Boston (VS) in de verbindingen tussen hersencellen.

Meer over dit onderzoek

Yael-Reijmer-400x233.jpg

Nieuwe inzichten in netwerk van hersenen

Dr. Yael Reijmer richt zich met haar onderzoek op het netwerk dat ervoor zorgt dat hersendelen goed met elkaar kunnen samenwerken. Inmiddels heeft haar team meerdere ontdekkingen gedaan.

Bekijk de ontdekkingen

Totaaloverzicht

Stand van zaken dementieonderzoek

Om dementie te stoppen is er veel onderzoek nodig naar deze hersenziekte. Wetenschappers uit binnen- en buitenland leveren een bijdrage aan onze kennis over het behandelen, vertragen, stoppen en voorkomen van verschillende soorten dementie. Die groeiende kennis brengt ons dichter bij het moment waarop we dementie een halt toe kunnen roepen. Op weg hiernaartoe hebben wetenschappers de afgelopen jaren al veel bereikt.

 

Thumbnail (4_3) 400 x 300.png

Stop dementie 

Om dementie te kunnen stoppen is meer onderzoek nodig. Dat kan door ons financieel te steunen of door zelf mee te doen aan onderzoek. Wilt u ook op deze bijzondere wijze meehelpen in de strijd tegen dementie?

Doneer direct  Doe mee aan onderzoek