Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer is de ophoping van schadelijke eiwitten in de zenuwcellen van het brein. Het gaat om de eiwitten genaamd tau en amyloid. De ophoping begint in een paar cellen en verspreidt zich vervolgens door het brein. De verspreiding gaat via de zenuwbanen die verschillende hersengebieden met elkaar verbinden. En de eiwitten beschadigen daarbij die zenuwbanen: de verbindingen tussen de hersengebieden vermindert.

Uit eerder onderzoek weten we ook dat verstoorde verbindingen van het netwerk gerelateerd zijn aan problemen die patiënten ervaren. En dat een MRI-scan kan laten zien welke gebieden meer of minder met elkaar in verbinding staan bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Het is alleen nog niet duidelijk wat de mate van verbinding precies zegt over problemen.

Met steun van Alzheimer Nederland willen onderzoekers van het UMC in Amsterdam, onder leiding van prof. dr. Laura Jonkman, dat nu gaan uitzoeken. Ze zoeken antwoorden op vragen als: wanneer beginnen patiënten precies problemen te ervaren. Hoeveel tau en amyloid zit er dan in de hersenen? In welke specifieke hersengebieden? En welk verband is er te leggen met de verbinding tussen hersengebieden? De onderzoekers gaan dit heel precies meten door in een laboratorium de eiwitophopingen te onderzoeken in breinweefsel van overleden patiënten. Zenuwbanen brengen ze met een MRI in kaart.

Als de onderzoekers zo'n verband vinden, kan in de toekomst mogelijk een MRI-scan voldoende zijn om helderheid te geven over de spreiding van eiwitophopingen in het brein van iemand met alzheimer. De neuroloog kan daarmee patiënt dan beter informeren over het beloop van de ziekte en het effect van eventuele behandelingen.

Vragen over een onderzoek?

Wil je meer weten over het belangrijke onderzoek dat Alzheimer Nederland mogelijk maakt? Of overweeg je met je bedrijf onderzoek te steunen? Neem gerust contact op met Stan Koedam via (06) 57 26 44 62 / [email protected]. Of vul dit contactformulier in.

Stan Koedam