Stand van zaken onderzoek

Om dementie te stoppen is er veel onderzoek nodig naar deze hersenziekte. Alzheimer Nederland financiert onderzoek op verschillende manieren en is de grootste private partij die onderzoek mogelijk maakt. Wij hebben al meer dan 355 onderzoeken gesteund met meer dan 34 miljoen euro.

medicijnen.jpg

1. Medicijnonderzoek

Op dit moment zijn er vier medicijnen tegen dementie op de markt. Daarnaast zijn er zo’n twintig nieuwe medicijnen die zich in het laatste stadium van onderzoek bevinden.

Meer over medicijnonderzoek > 

 

 

Onderzoek-dementie.jpg

2. Diagnostiek 

De diagnose dementie wordt sneller en eerder gesteld. Dit is essentieel voor onderscheid tussen dementie en andere oorzaken van geheugenverlies en dus een goede behandeling. 

Ontwikkelingen diagnostiek > 

 

Onderzoek-alzheimer-nederland-bron.jpg

3. Oorzaken van dementie

Door onderzoek is er steeds meer bekend over de complexe oorzaken van dementie. Van de eiwitten die alzheimer veroorzaken, tot het afweersysteem en erfelijke factoren.

Onderzoek oorzaken >

 

Onderzoek-preventie.jpg

4. Preventie van dementie

Onderzoekers bekijken hoe ziektes en gedrag het risico op dementie kunnen vergroten. Ook proberen ze de samenhang tussen deze risicofactoren en erfelijkheid te ontdekken. Met als doel te weten te komen hoe we het risico op dementie in de toekomst kunnen verkleinen. 

Meer over preventie >

Onderzoek-hulp.jpg

5. Hulp en ondersteuning

Mensen met dementie willen graag zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Onderzoek geeft inzicht hoe we problemen als depressie en onrust kunnen verminderen en hoe we mantelzorgers beter kunnen ondersteunen in de zorg voor hun naasten.  

Meer over hulp en ondersteuning >

Stop dementie!

Ik help mee en doneer voor meer onderzoek:

Crowdfund onderzoek: beschadiging aan hersencellen voorkomen

 

Onderzoeker Dr. Tim Vanmierlo wil een nieuw medicijn testen dat het schadelijke alzheimereiwit amyloid onschadelijk(er) kan maken. Zodat schade aan hersencellen voorkomen kan worden. In totaal is er € 50.000 nodig in twee jaar tijd. In 2018 is het al gelukt om 25.000 euro in te zamelen. Voor 2019 is het doel weer € 25.000. Steunt u dit onderzoek? Elke bijdrage helpt! Als dank bieden we u ons Vergeet-mij-niet-speldje.

Steun dit onderzoek >  

Waarom is er nog geen medicijn tegen dementie?

Jan Peter, donateur van Alzheimer Nederland, stelde de vraag: ‘Waarom is er eigenlijk nog geen medicijn tegen dementie?’ Om antwoord te krijgen op die vraag gingen we naar Alzheimer Centrum Groningen. Dit is één van de vijf Alzheimercentra in Nederland die in samenwerking met Alzheimer Nederland zijn opgericht. Hoogleraar Peter Paul de Deyn is neuroloog, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van Alzheimer Nederland en doet hier samen met zijn team onderzoek naar dementie.

Whitepaper onderzoek

Is dementie ooit te stoppen? In deze whitepaper leest u waar we staan in de strijd om symptomen te verminderen, de voortgang van ziekteprocessen in de hersenen te stoppen en te voorkomen dat mensen ziek worden. 

Download de whitepaper > 

 

Top 10 ontdekkingen

Wetenschappers uit binnen- en buitenland leveren een bijdrage aan onze kennis over het behandelen, vertragen, stoppen en voorkomen van verschillende soorten dementie. Die groeiende kennis brengt ons dichter bij een oplossing.

Top 10 ontdekkingen >

Doe mee aan onderzoek

Onderzoek naar dementie kan vaak niet zonder de inzet van mensen met dementie, mantelzorgers of vrijwilligers. Wilt u ook op deze bijzondere wijze meehelpen in de strijd tegen dementie? Bekijk dan de mogelijkheden. 

Doe mee aan onderzoek >