Stand van zaken onderzoek

Om dementie te stoppen is er veel onderzoek nodig naar deze hersenziekte. Alzheimer Nederland financiert onderzoek op verschillende manieren en is de grootste private partij die onderzoek mogelijk maakt. Wij hebben al meer dan 340 onderzoeken gesteund met meer dan 30 miljoen euro.

medicijnen.jpg

1. Medicijnonderzoek

Op dit moment zijn er vier medicijnen tegen dementie op de markt. Daarnaast zijn er zo’n twintig nieuwe medicijnen die zich in het laatste stadium van onderzoek bevinden.

Meer over medicijnonderzoek 

 

Onderzoek-dementie.jpg

2. Diagnostiek 

De diagnose dementie wordt sneller en eerder gesteld. Dit is essentieel voor onderscheid tussen dementie en andere oorzaken van geheugenverlies en dus een goede behandeling. 

Ontwikkelingen diagnostiek 

 

Onderzoek-alzheimer-nederland-bron.jpg

3. Oorzaken van dementie

Door onderzoek is er steeds meer bekend over de complexe oorzaken van dementie. Van de eiwitten die alzheimer veroorzaken, tot het afweersysteem en erfelijke factoren.

Onderzoek oorzaken

 

Onderzoek-preventie.jpg

4. Preventie van dementie

Onderzoekers bekijken hoe ziektes en gedrag het risico op dementie kunnen vergroten. Ook proberen ze de samenhang tussen deze risicofactoren en erfelijkheid te ontdekken. Met als doel te weten te komen hoe we het risico op dementie in de toekomst kunnen verkleinen. 

Meer over preventie

Onderzoek-hulp.jpg

5. Hulp en ondersteuning

Mensen met dementie willen graag zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Onderzoek geeft inzicht hoe we problemen als depressie en onrust kunnen verminderen en hoe we mantelzorgers beter kunnen ondersteunen in de zorg voor hun naasten.  

Meer over hulp en ondersteuning

Stop dementie!

Ik help mee en doneer voor meer onderzoek:

10 belangrijkste ontdekkingen uit dementieonderzoek

Wetenschappers uit binnen- en buitenland leveren een bijdrage aan onze kennis over het behandelen, vertragen, stoppen en voorkomen van verschillende soorten dementie. Die groeiende kennis brengt ons dichter bij het moment waarop we dementie een halt toe kunnen roepen. Op weg hiernaartoe hebben wetenschappers de afgelopen jaren al veel bereikt. De tien belangrijkste inzichten zetten we hier op een rij. 

Bekijk de 10 belangrijkste ontdekkingen

 

Thumbnail (4_3) 400 x 300.png

Stop dementie 

Om dementie te kunnen stoppen is meer onderzoek nodig. Dat kan door ons financieel te steunen of door zelf mee te doen aan onderzoek. Wilt u ook op deze bijzondere wijze meehelpen in de strijd tegen dementie?

Doneer direct  Doe mee aan onderzoek