Stand van zaken onderzoek

Om dementie te stoppen is er veel onderzoek nodig naar deze hersenziekte. Alzheimer Nederland financiert onderzoek op verschillende manieren en is de grootste private partij die onderzoek mogelijk maakt. Dankzij onze donateurs hebben we al meer dan 475 onderzoeken gesteund met meer dan 39 miljoen euro.

Interview met Elly Hol en Lianne Hulshof

Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland, interviewt onderzoekers Elly Hol en Lianne Hulshof. Elly en Lianne geven een kijkje achter de schermen. Zij doen onderzoek naar hersencellen en dementie bij UMC Utrecht Brain Center.

medicijnen.jpg

1. Medicijnonderzoek

Op dit moment zijn er vier medicijnen tegen dementie op de markt. Daarnaast zijn er zo’n twintig nieuwe medicijnen die zich in het laatste stadium van onderzoek bevinden.

Meer over medicijnonderzoek > 

 

 

Onderzoek-dementie.jpg

2. Diagnostiek 

De diagnose dementie wordt sneller en eerder gesteld. Dit is essentieel voor onderscheid tussen dementie en andere oorzaken van geheugenverlies en dus een goede behandeling. 

Ontwikkelingen diagnostiek > 

 

Onderzoek-alzheimer-nederland-bron.jpg

3. Oorzaken van dementie

Door onderzoek is er steeds meer bekend over de complexe oorzaken van dementie. Van de eiwitten die alzheimer veroorzaken, tot het afweersysteem en erfelijke factoren.

Onderzoek oorzaken >

 

Onderzoek-preventie.jpg

4. Preventie van dementie

Onderzoekers bekijken hoe ziektes en gedrag het risico op dementie kunnen vergroten. Ook proberen ze de samenhang tussen deze risicofactoren en erfelijkheid te ontdekken. Met als doel te weten te komen hoe we het risico op dementie in de toekomst kunnen verkleinen. 

Meer over preventie >

Onderzoek-hulp.jpg

5. Hulp en ondersteuning

Mensen met dementie willen graag zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Onderzoek geeft inzicht hoe we problemen als depressie en onrust kunnen verminderen en hoe we mantelzorgers beter kunnen ondersteunen in de zorg voor hun naasten.  

Meer over hulp en ondersteuning >

Nieuw Alzheimermedicijn op de Amerikaanse markt

Aducanumab werd op 7 juni 2021 geregistreerd als medicijn tegen alzheimer door het Amerikaanse geneesmiddelen agentschap (FDA). Alzheimer Nederland is blij met de ontwikkeling van de eerste medische behandeling die ingrijpt op het ziekteproces.

Dinant Bekkenkamp, teamleider Wetenschappelijk onderzoek: "Al twintig jaar zijn er geen nieuwe medicijnen op de markt gekomen, en de medicijnen die we hadden waren symptoombestrijders. Dit is een middel dat echt ingrijpt op het ziekteproces, dat is heel bijzonder." 

Lees meer over dit nieuws  

 

Waarom is er nog geen medicijn tegen dementie?

Jan Peter, donateur van Alzheimer Nederland, stelde de vraag: ‘Waarom is er eigenlijk nog geen medicijn tegen dementie?’ Om antwoord te krijgen op die vraag gingen we naar Alzheimer Centrum Groningen. Dit is één van de vijf Alzheimercentra in Nederland die in samenwerking met Alzheimer Nederland zijn opgericht. Hoogleraar Peter Paul de Deyn is neuroloog, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van Alzheimer Nederland en doet hier samen met zijn team onderzoek naar dementie.

Top 8 ontdekkingen

Wetenschappers uit binnen- en buitenland leveren een bijdrage aan onze kennis over het behandelen, vertragen, stoppen en voorkomen van verschillende soorten dementie. Die groeiende kennis brengt ons dichter bij een oplossing.

Top 8 ontdekkingen

Doe mee aan onderzoek

Onderzoek naar dementie kan vaak niet zonder de inzet van mensen met dementie, mantelzorgers of vrijwilligers. Wil jij ook op deze bijzondere wijze meehelpen in de strijd tegen dementie? Bekijk dan de mogelijkheden. 

Doe mee aan onderzoek 

Whitepaper onderzoek

Is dementie ooit te stoppen? In deze whitepaper lees je waar we staan in de strijd om symptomen te verminderen, de voortgang van ziekteprocessen in de hersenen te stoppen en te voorkomen dat mensen ziek worden. 

Download de whitepaper 

 

Doneer voor meer onderzoek

Onderzoek naar dementie is nog steeds hard nodig. Jouw hulp maakt meer onderzoek mogelijk. Steun ook met een donatie!