Waar staan we nu?

Op dit moment zijn er vier medicijnen tegen dementie op de markt. Daarnaast zijn er zo’n twintig nieuwe medicijnen die zich in het laatste stadium van onderzoek bevinden. Deze medicijnen worden getest bij mensen met dementie. Hierbij kijken artsen en onderzoekers naar de werkzaamheid en de bijwerkingen van de medicijnen.

> Bekijk de status van het medicijnonderzoek naar dementie
 

Nieuw onderzoek

De medicijnen tegen dementie die nu op de markt zijn bestrijden alleen bepaalde symptomen van dementie. De oorzaak van de ziekte pakken ze niet aan. De medicijnen tegen dementie die nu onderzocht worden doen dit hopelijk wel. De verwachting is echter dat deze medicijnen bij lang niet iedereen werken en dat ze de ziekte hooguit vertragen. Onderzoekers zijn daarom nu al op zoek naar nieuwe manieren om dementie effectiever te bestrijden.

 

Tijdlijn van medicijnonderzoek

Al meer dan een eeuw kennen we de meest voorkomende vormen van dementie. Sinds die jaren is er veel bereikt. Door wetenschappelijke doorbraken weten we steeds meer over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. In dit overzicht zie je de belangrijkste mijlpalen in het onderzoek naar medicijnen tegen dementie. Iedere mijlpaal brengt ons dichter bij de ultieme droom. Het voorkomen of genezen van dementie.

> Bekijk de ontwikkeling van medicijnonderzoek door de jaren heen

Onderzoek naar de verspreiding van eiwitklontjes door de hersencellen

Dr. Wiep Scheper van het VUmc: “We weten dat in een vroeg stadium van de ziekte de tau-eiwitten in hersencellen zich verkeerd vouwen en klontjes vormen. Dit beschadigt de cellen en schakelt ze uit. Bovendien reizen de eiwitklontjes verder, waardoor er steeds meer cellen uitvallen. Als we weten hoe de eiwitklontjes zich verspreiden, kunnen we dementie in een vroeg stadium herkennen en voorkomen dat de ziekte zich verder ontwikkelt. We maken de laatste jaren enorme stappen richting de oplossing. De eerste resultaten van ons onderzoek zijn veelbelovend. Het is daarom zo belangrijk dat wij door kunnen gaan."