Dat de wetenschappelijk experts verdeeld zijn, betekent dat er nog veel vragen zijn. Wij geloven dat we door wetenschappelijk onderzoek steeds meer stukjes van de dementiepuzzel vinden en zo uiteindelijk dementie kunnen voorkomen of genezen. We hebben nu nog niet voldoende puzzelstukjes voor een definitief antwoord.
Aan de ene kant zijn we heel blij met een nieuw geneesmiddel. Ongetwijfeld is dit een stimulans voor nieuw onderzoek zodat we wereldwijd sneller tot betere behandeling van de ziekte van Alzheimer en ander vormen van dementie komen. Anderzijds zijn we heel voorzichtig. Aducanumab is een medicijn met een duidelijk effect op de eiwitten in het brein, maar dit gaat regelmatig gepaard met duidelijke bijwerkingen. Hoofdpijn, verwarring en misselijkheid bijvoorbeeld, maar soms ook zwellingen of kleine bloedingen in de hersenen. Deze kwamen vaker voor bij mensen die aducanumab kregen dan mensen die het niet kregen.
Alzheimer Nederland wil daarom graag meer onderzoek zien naar het middel onder gecontroleerde omstandigheden. Zo kunnen mensen die dit willen, het medicijn krijgen. Zo dragen ze bij aan nieuwe kennis, maar staan ook onder strikte doktersbegeleiding om bijwerkingen te monitoren. Met dergelijk onderzoek krijgen we de antwoorden waar iedereen zo naar smacht. Werkt dit medicijn? Bij wie werkt het medicijn? Hoe lang werkt het medicijn? En is het medicijn veilig en zo nee, bij wie wel en bij wie niet?