Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Door onderzoek is er over de oorzaken van dementie steeds meer bekend. Maar ook de ziekten zelf zijn complex. We weten al lange tijd dat schadelijke eiwitneerslagen een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. De laatste jaren ontdekten onderzoekers dat het afweersysteem, de energiehuishouding en bijvoorbeeld schade aan de bloedvaten ook een rol spelen.

Diversiteit onderzoek

Onderzoek naar de oorzaken van dementie is heel divers. Sommige onderzoekers kijken naar leefstijl, zoals roken en bewegen. Anderen kijken naar het erfelijk materiaal, om te zien of bepaalde genen een rol spelen. En weer anderen kijken naar het afweersysteem, de bloedvaten of de stofwisseling in de zenuwcellen. Ook toegepaste onderzoeksmethoden verschillen sterk. Onderzoekers zetten onder andere bevolkingsonderzoek, hersenscans, DNA-onderzoek en onderzoek naar levende hersencellen in. Door resultaten uit verschillende onderzoeken te combineren krijgen ze een steeds beter beeld van de oorzaken van dementie.


Wil je meer lezen over risicofactoren voor dementie en praktische tips om jouw risico te verminderen? 

Uitgelicht: het 100+ onderzoek

Veel onderzoek naar dementie kijkt naar de oorzaken van dementie. Het 100+ onderzoek van dr. Henne Holstege bekijkt juist waarom sommige mensen géén dementie krijgen. Hierbij richt ze zich op mensen van 100 of ouder die geen dementie hebben. Ouderdom is namelijk de belangrijkste risicofactor voor dementie. Door deze ouderen te onderzoeken hoopt dr. Holstege te ontdekken of bepaalde genen of bepaald gedrag hun hersenen gezond houdt. Met deze kennis kunnen we ons in de toekomst nog beter wapenen tegen dementie.