Wat is er al ontdekt?

In het Alzheimer centrum Limburg wordt onderzocht of dementie te voorkomen is. Prof. dr. Marjolein de Vugt vertelt in deze video over wat er vanuit wetenschappelijk onderzoek al is ontdekt over het voorkomen van dementie. En ze geeft meteen wat praktische tips. 

Ook hebben onderzoekers onder leiding van Sebastian Köhler van het Alzheimer Centrum Limburg  de laatste stand van zaken over preventie op een rijtje gezet. Deze adviezen zijn samengevoegd in een rapport, waarin je er meer over kunt lezen.

Risicofactoren en preventie

Onderzoek toont aan dat er zeven belangrijke risicofactoren zijn die invloed hebben op de ontwikkeling van alzheimer en andere vormen van dementie:

  • roken
  • overgewicht
  • hoge bloeddruk
  • te weinig beweging
  • suikerziekte
  • te weinig mentale en sociale activiteiten
  • depressie

Het is mogelijk om het risico op dementie te verlagen. De aanbeveling is om te stoppen met roken, voldoende te bewegen, een gezond gewicht te krijgen of houden, en een eventuele hoge bloeddruk of suikerziekte goed te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om mentaal en sociaal actief te blijven, bijvoorbeeld door een opleiding of cursus te volgen, of veel sociale contacten te hebben. Onderzoekers hebben ook een verband gevonden tussen depressies op latere leeftijd en een verhoogd risico op dementie. Het is alleen nog niet helemaal duidelijk of depressie een echte risicofactor is. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat depressie juist een van de eerste symptomen is van dementie.

Gezonder leven

Veranderen van leefstijl is vaak lastig. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te stoppen met roken omdat nicotine verslavend werkt. Ook andere gewoonten wat betreft dieet of sport zijn vaak niet makkelijk te veranderen. Veel onderzoek op het gebied van preventie richt zich daarom ook op het stimuleren van gezond gedrag. Onderzoekers bekijken wat mensen nodig hebben om gezonder te leven en om gezond gedrag vol te houden.

 

Vraag de gratis brochure 'Kans op dementie verkleinen' aan

Wil je meer lezen over risicofactoren voor dementie en praktische tips om jouw risico te verminderen? 

Bestel de digitale brochure

Uitgelicht: Slim bewegen, minder dementie

Veel onderzoek is gericht op beweging. Zo kijkt prof. dr. Erik Scherder in het onderzoek 'Slim bewegen, minder dementie' naar het effect van verschillende activiteitenprogramma's. Kan beweging ervoor zorgen dat mensen met een verhoogd risico op dementie geen of later dementie krijgen? In de programma's worden mensen fysiek en mentaal uitgedaagd. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen begeleidt en beoordeelt de programma's. Zo kunnen de meest effectieve beweegprogramma’s al snel van start gaan om mensen met een verhoogd risico slim te laten bewegen.