Wat is er al ontdekt?

In het Alzheimer centrum Limburg wordt onderzocht of dementie te voorkomen is. Prof. dr. Marjolein de Vugt vertelt in deze video over wat er vanuit wetenschappelijk onderzoek al is ontdekt over het voorkomen van dementie. En ze geeft meteen wat praktische tips. 

Ook hebben onderzoekers onder leiding van Sebastian Köhler van het Alzheimer Centrum Limburg  de laatste stand van zaken over preventie op een rijtje gezet. Deze adviezen zijn samengevoegd in een rapport, waarin je er meer over kunt lezen.

Risicofactoren en preventie

Onderzoek toont aan dat er tien belangrijke risicofactoren zijn die invloed hebben op de ontwikkeling van alzheimer en andere vormen van dementie:

Het is mogelijk om het risico op dementie te verlagen door gezond te leven. De aanbevelingen zijn om te stoppen met roken, voldoende te bewegen, een gezond gewicht te krijgen of houden, en een eventuele hoge bloeddruk of suikerziekte goed te behandelen. Daarnaast zijn er factoren die een effect op de kans op dementie kunnen hebben, maar daar is minder wetenschappelijk bewijs voor:

Gezonder leven

Veranderen van leefstijl is vaak lastig. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te stoppen met roken, omdat nicotine verslavend werkt. Ook andere gewoonten wat betreft dieet of sport zijn vaak niet makkelijk te veranderen. Veel onderzoek op het gebied van preventie richt zich daarom ook op het stimuleren van gezond gedrag. Onderzoekers bekijken wat mensen nodig hebben om gezonder te leven en om gezond gedrag vol te houden.

 

Brochure Houd de hersenen gezond

Brochure Houd de hersenen gezond

Wil je meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om jouw risico te verminderen? Je leest het in onze brochure ‘Houd de hersenen gezond’.

Vraag de digitale brochure gratis aan

breintraining.jpg

Training gezond brein

Een gezonde leefstijl voorkomt veel ziektes en een actief brein vermindert de kans op dementie. Schrijf je nu in voor onze gratis online training 'Houd je brein gezond'.

Meld je aan voor de gratis e-training

Uitgelicht: Slim bewegen, minder dementie

Veel onderzoek is gericht op beweging. Zo kijkt prof. dr. Erik Scherder in het onderzoek 'Slim bewegen, minder dementie' naar het effect van verschillende activiteitenprogramma's. Kan beweging ervoor zorgen dat mensen met een verhoogd risico op dementie geen of later dementie krijgen? In de programma's worden mensen fysiek en mentaal uitgedaagd. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen begeleidt en beoordeelt de programma's. Zo kunnen de meest effectieve beweegprogramma’s al snel van start gaan om mensen met een verhoogd risico slim te laten bewegen.